Diari La Veu del País Valencià
Especialistes destacaran la riquesa de l’obra de Joan Fuster en un cicle d’activitats per tot el País Valencià

Alguns dels principals especialistes en l’obra de Joan Fuster participaran en un cicle d’activitats per tot el País Valencià que té com a objectiu posar en valor la riquesa del llegat de l’intel·lectual de Sueca i superar lectures “unilaterals”.

Acció Cultural del País Valencià (ACPV), la Universitat d’Alacant (UA), la Miguel Hernández d’Elx, la Jaume I de Castelló (UJI) i la Universitat de València (UV), amb la col·laboració de la Xarxa Vives d’Universitats i la Càtedra Joan Fuster, commemoraran d’aquesta manera el 25 aniversari de la mort de l’autor.

El programa inclou conferències i taules redones durant els mesos de novembre i desembre, en les quals s’homenatjarà “un dels valencians més importants de la segona meitat del segle XX, amb una obra ingent” i que, a més, va ser el primer president i un dels fundadors d’ACPV, segons ha subratllat aquesta entitat en un comunicat.

El programa pretén acostar-se a la riquesa de l’obra de Fuster, “que sovint ha sigut massa llegit unilateralment, de la mà d’alguns dels principals especialistes en el tema, i des de diversos àmbits”. Així, Acció Cultural remarca, amb el cicle, “el valor acadèmic de l’obra i la figura” de l’escriptor, cosa que constata la implicació de les universitats valencianes, la Xarxa Vives i la Càtedra Joan Fuster.

Els actes tindran lloc a Alacant, Castelló, València i Elx durant els mesos de novembre i desembre. / ACPV

Així mateix, l’organització crida l’atenció sobre la “descentralització dels actes”, que tindran lloc a Alacant, Castelló, València i Elx, “d’acord també amb la realitat de la implantació territorial d’ACPV” en el conjunt del País Valencià.

El cicle començarà aquest dijous en la seu d’Alacant de la UA amb ‘El llegat intel·lectual i polític de Joan Fuster’, una conferència que impartirà, a les 19.00 hores, el catedràtic d’Història Medieval de la UV Antoni Furió.

La jornada continuarà amb una taula redona en la qual també intervindran el catedràtic de Literatura Catalana de la UA Enric Balaguer i la professora de Filologia Catalana de la UV Carme Gregori. La presentació serà a càrrec del director de Publicacions de la UA i soci d’ACPV, Josep Forcadell.

L’agenda cultural prosseguirà el dimarts 7 de novembre a la Sala de Graus Germà Colón de la UJI, a les 19.00 hores, amb la ponència ‘Joan Fuster i la literatura: crònica d’un compromís vital’, impartida per l’escriptor i catedràtic de Filologia Catalana Vicent Salvador.

El Centre Cultural La Nau de València prendrà el relleu el dia 30 de novembre, a la mateixa hora, amb ‘L’assaig fusterià com a crítica de l’academicisme’, a càrrec del doctor en Història per la UV i assagista Pau Viciano Navarro. El secretari de Acció Cultural, Toni Gisbert, presentarà l’acte.

Finalment, serà el torn de la Universitat Miguel Hernández d’Elx, amb la conferència ‘Fuster assagista: l’anàlisi de la realitat’, el 14 de desembre, a les 13.00 hores. La professora doctora del departament de Filologia Catalana de la UA Anna Esteve serà l’encarregada d’oferir aquesta ponència.

Comparteix

Icona de pantalla completa