Diari La Veu del País Valencià
El govern espanyol impugna les lleis valencianes contra els desnonaments i la pobresa energètica

El Consell de Ministres ha aprovat aquest divendres dos acords per a sol·licitar al president, Mariano Rajoy, la interposició d’un recurs d’inconstitucionalitat en relació amb articles de les lleis de pobresa energètica i funció social de l’habitatge de la Generalitat. En tots dos casos, el govern de l’Estat considera que la competència és de caràcter estatal i la Generalitat s’hauria atribuït funcions que no li corresponen.

Sobre el recurs contra la llei per a pal·liar i reduir la pobresa energètica (electricitat, aigua i gas), el govern espanyol recorda que el Tribunal Constitucional va reiterar la competència estatal en matèria de bases i coordinació de la planificació general de l’activitat econòmica i les bases del règim miner i energètic.

La llei valenciana estableix un procediment que contradiu els terminis previstos en la normativa estatal per al tall del subministrament, segons argumenta el govern espanyol. Incideix, a més, sobre el règim econòmic del sistema energètic en mantindre el subministrament sense retribució del subministrador i regular els terminis d’aplicació, les comunicacions a realitzar abans del tall de subministrament, els consumidors als quals no se’ls podrà tallar el subministrament, entre altres mesures, en termes diferents als establits per la normativa estatal bàsica en matèria d’energia (electricitat i gas), i no així en relació amb el subministrament d’aigua, que no es veu afectat per la impugnació.

Pel que fa al recurs d’inconstitucionalitat en relació amb els articles de la norma valenciana per a la funció social de l’habitatge, el govern espanyol explica que la norma incorre en extralimitació competencial i, per tant, envaeix les competències estatals en matèria de règim del dret de propietat, de legislació processal i civil, “bases de l’ordenació de crèdit, banca i assegurances” i “bases i coordinació de la planificació general de l’activitat econòmica”.

Un “atac directe contra els drets dels valencians”

La consellera d’Habitatge, Obres Públiques i Vertebració del Territori, María José Salvador, ha lamentat “l’atac directe del govern de Rajoy al dret dels valencians a un habitatge digne, un dret fonamental reconegut en l’Estatut d’Autonomia i en la Constitució espanyola, a més d’estar també en la Declaració Universal de Drets Humans”.

En una nota de premsa, la consellera ha recordat que la Llei per a la Funció Social de l’Habitatge, impulsada pel Consell, va ser aprovada “per tots els grups parlamentaris de les Corts llevat del PP”.

Salvador ha criticat que “mentre el govern de Ximo Puig aposta per reconéixer els drets als valencians, l’executiu de Rajoy ataca cadascun dels passos fets per a avançar en l’estat del benestar i es queda de braços plegats; ni legisla ni deixa legislar”.

De fet, ha advertit que el govern espanyol al·lega que aquesta matèria és una competència exclusiva de l’Estat, però “ni ha aprovat una vertadera Llei de Segona Oportunitat ni legisla de manera eficaç per a garantir els drets socials, com el dret a l’accés a l’habitatge per als col·lectius més necessitats”.

Salvador ha recordat que, durant els 7 mesos que fa que està en vigor la Llei per la Funció Social de l’Habitatge, “s’ha assessorat tots els ciutadans, que han formulat més de 1.600 consultes, i s’ha intervingut en 43 casos de desnonament i s’ha donat solucions a més de 550 casos a través de les ajudes al lloguer o els habitatges socials”.

Comparteix

Icona de pantalla completa