Diari La Veu del País Valencià
L’Audiència reobri el cas dels docents de la concertada que cobraven d’Educació sense fer classe

La secció tercera de l’Audiència de València ha ordenat reobrir la investigació per presumptes pagaments irregulars de la Conselleria d’Educació, durant mandats anteriors del PP, a alliberats de la patronal de la concertada Feceval que haurien cobrat per una labor docent no realitzada. D’aquesta forma, l’Audiència, en una resolució a la qual ha tingut accés Europa Press, accepta el recurs interposat per l’Advocacia de la Generalitat Valenciana contra la decisió del jutjat d’Instrucció número 3 de València d’arxivar provisionalment la causa, en la qual figura com a únic investigat el president de Feceval, José Manuel Boquet, en considerar que existia un contracte laboral “vàlid” –no simulat– amb totes les conseqüències i efectes entre el centre escolar i els professionals, encara que els serveis es prestaren en la federació.

La investigació es va iniciar arran d’una denúncia de la Fiscalia de València, que va partir al seu torn d’una denúncia de Compromís. Com a conseqüència es van incoar dues peces: aquesta, pels pagaments als anomenats ‘alliberats’ de la patronal, i una altra ja sobreseguda per suposats pagaments a l’excés a la concertada. El fiscal va demanar el sobreseïment provisional d’aquesta causa, encara que sí que reclamava deducció de testimoniatge i remissió al Tribunal de Comptes.

Per la seua banda, l’Advocacia de la Generalitat es va oposar en considerar que els fets no eren una irregularitat administrativa sinó que podien ser constitutius d’estafa, malversació, falsedat documental o frau de subvencions. Segons el lletrat de la Generalitat, s’havien depassat els límits del conveni entre Generalitat i la federació i es va simular la contractació de professors la destinació dels quals va ser realitzar treballs en Feceval.

Encara que el jutjat d’instrucció va decidir l’arxiu provisional de les actuacions, ara l’Audiència les reobri en apreciar “indicis objectius de criminalitat derivats del fet d’haver signat contractes simulats amb cinc persones molt vinculades a Feceval per a així permetre’ls treballar com a empleats d’aquesta entitat però cobrant amb càrrec a l’erari públic, sense que ara com ara haja quedat justificat d’una manera mínimament convincent, almenys al nivell indiciari, que eixes persones van realitzar l’activitat laboral explicitada en els contractes, que era el desenvolupament de “tasques d’organització i coordinació de formació del professorat'”, recull el tribunal.

En la mateixa línia, insisteix que “concorren indicis objectius de criminalitat contra els qui eren responsables de Feceval durant el temps en què ocórren els fets, sent un d’ells José Manuel Boquet, que ja va declarar en qualitat d’investigat, si bé caldrà determinar si algun altre ostentava tal responsabilitat en aquesta entitat durant els anys 2009 al 2014”. Igualment, apunta, “cal apreciar indicis de criminalitat en els qui estaven al capdavant del Servei de Formació del Professorat i del Servei de Centres Privats Concertats i Centres Privats, dins de la Conselleria d’Educació de la Generalitat Valenciana, al temps de produir-se la prorrogació sense cobertura legal dels contractes simulats de referència, açò és a partir de l’any 2009 i fins al 2014, sense que es justificaren detalladament els treballs realitzats per les cinc persones emprades en Feceval durant aquell lapse temporal”.

Per tot açò, l’Audiència anul·la el sobreseïment provisional de la causa i ordena prosseguir la investigació en els termes establits en els fonaments de la seua resolució.

Informe d’intervenció

Es dóna la circumstància que, en el marc d’aquesta investigació, es va aportar al jutjat un informe elaborat per la Intervenció General de la Generalitat que sosté que, entre els anys 2010 i 2014, la Conselleria d’Educació va realitzar “pagaments indeguts” per valor d’una mica més de 400.000 euros a quatre persones en concepte de nòmines de personal contractat per centres concertats però que, no obstant açò, desenvolupaven el seu treball en la federació Feceval.

El document va concloure que la Conselleria d’Educació havia estat “pagant sense cap cobertura legal des de l’exercici 2010 fins al 2014 les nòmines de personal contractat pels centres privats concertats que, no obstant açò, ha vingut desenvolupant el seu treball en Feceval”.

L’òrgan de control explica que en els anys 1990 i 2003 la Generalitat va subscriure acords amb dues entitats que agrupen centres privats-concertats, una d’elles Feceval, en els quals es preveia la col·laboració d’ambdues parts per a la formació del professorat. En anys successius, es van signar una sèrie d’addendes, l’última d’elles data del 2009 i no preveia la possibilitat que els acords es prorrogaren tàcitament. Per tant, “al marge de la legalitat o no dels convenis i de les addendes, des de l’1 de gener del 2010 s’estan realitzant pagaments indeguts, ja que no existeix conveni ni subvenció ni acte administratiu que done validesa als mateixos”, segons aquest informe.

Comparteix

Icona de pantalla completa