Riba-roja abaixa un 11% l’IBI de les vivendes, comerços i xicotetes empreses

/ Riba-roja de Túria
9 novembre 2017 01:00h
Amb aquesta mesura, el consistori busca protegir i impulsar les economies domèstiques

El ple de l'Ajuntament de Riba-roja de Túria ha aprovat una reducció substancial de fins a un 11% en l'impost de béns immobles (IBI) de la localitat amb l'objectiu de protegir les economies domèstiques i incentivar el consum en el municipi. El coeficient d'aquest impost passa de l'actual 0,56 al 0,47, que s'aplicarà a partir de l'any 2018.

Paral·lelament, les parcel·les d'entre 40.000 i 60.000 metres quadrats i les borses de sòl industrial inactiu es penalitzaran amb un 50% en l'impost de béns immobles amb la finalitat d'evitar pràctiques d'especulació urbanística que, a més, impedeixen augmentar l'oferta en el mercat per a la instal·lació de noves empreses i, per tant, la creació de llocs de treball.

Les borses de sòl industrial inactiu es penalitzaran amb un 50% en l'impost de béns immobles amb la finalitat d'evitar pràctiques d'especulació urbanística i augmentar l'oferta par a la instal·lació de noves empreses

Les parcel·les que tenen un valor cadastral superior als 600.000 euros passaran d'un coeficient actual de 0,73 a 1,10, el màxim permès actualment per la llei. El plantejament de l'equip de govern se centra a dinamitzar el mercat del sòl a Riba-roja al mateix temps que servirà per a augmentar en 400.000 euros la recaptació municipal. Aquest increment compensarà el descens en els impostos procedents de les famílies, les xicotetes empreses i els comerços, que veuran augmentat el seu poder adquisitiu.

Les previsions de l'equip de govern de Riba-roja de Túria passen per reduir notablement la pressió fiscal que suporten les famílies de la localitat i que podran notar en les seues economies domèstiques el 2018 amb un estalvi de fins a 35 euros anuals en el pagament de l'impost dels seus habitatges, als quals s'afegiran altres rebaixes substancials, com ara els vehicles utilitaris –el major nombre del parc automobilístic– amb una mitjana a l'any del 9% menys.

Aquesta reducció plenària proposada pel govern municipal –format pel PSPV, Compromís i Esquerra Unida– ha comptat amb el suport de Riba-roja Pot i de Ciutadans i l'abstenció del Partit Popular. Aquesta disminució de l'impost s'afegeix a les rebaixes aplicades en exercicis precedents, amb el 12% de l'any 2015 –es va reduir del 0,67% al 0,59%– o la del 2016, amb un altre 6%, en baixar del 0,59% a l'actual 0,56%.

La rebaixa del nivell impositiu beneficiarà principalment els habitatges de les classes mitjanes de Riba-roja amb valors cadastrals de fins a 60.000 euros, que passaran de pagar al voltant de 317 euros enguany a 282 euros el pròxim exercici, és a dir, un 11%, amb la disminució de fins a 35 euros d'un any a un altre. No cal oblidar que la reducció és major si es compara amb els 334 euros que es pagaven pel mateix habitatge al principi de la legislatura, de manera que la reducció arriba ja als 52 euros.

Les mesures fiscals s'estenen a altres sectors importants de l'economia local, com són els xicotets comerços i familiars de fins a 125.000 euros de valor cadastral amb un altre 0,47 de coeficient, el sector de l'oci i l'hostaleria menors de 500.000 de valor, la indústria de fins a 75.000 euros de valor cadastral o el sòl sense edificar de fins a 120.000 euros. Les oficines amb valors inferiors a 75.000 euros també veuran reduït l'impost de béns immobles, a més dels edificis singulars o els usos agraris sense distinció cadastral. En tots els casos, s'aplicarà un coeficient del 0,47.El ple ha aprovat també reduccions en l'impost de vehicles utilitaris i de motocicletes de baixa cilindrada, amb un descens d'entre un 10% i un 20%, respectivament, que utilitzen les classes mitjanes de Riba-roja de Túria. Així, els turismes de fins a 16 cavalls passen de pagar 107 a 90 euros –un 13% menys–, i els de fins a 12 cavalls es veuran beneficiats amb importants reduccions –fins a un 9%– en passar dels 55 als 50 euros del pròxim any.

Quant a les motocicletes, les qualificades com a ciclomotors i les de fins a 125 centímetres cúbics passen de pagar 8 a 6 euros –un 6% menys–, les d'entre 125 i 250 de cilindrada passen de 12 a 10 euros, les d'entre 250 i 500 centímetres cúbics pagaran 2 euros menys –de 24 a 22 euros– i les d'entre 500 i 1.000 centímetres cúbics de cilindrada es beneficiaran d'una rebaixa del 9%, en passar de 49 a 45 euros.

El regidor d’Hisenda, Jose Ángel Hernández afirma que “açò beneficiarà una àmplia majoria de famílies, ja que s'aplicaran criteris equànimes i d’equilibri”.

Les mesures del ple s'estendran als vehicles històrics de més de 25 anys, que gaudiran de bonificacions del 100%; els híbrids tindran deduccions del 75% en els 10 primers anys, i els elèctrics gaudiran de bonificacions del 75% cada any. El regidor d'Hisenda, José Ángel Hernández, ha subratllat que les reduccions aprovades "beneficiaran una àmplia majoria de les famílies de Riba-roja de Túria, en aplicar criteris equànimes i d'equilibri en els comptes econòmics, a més d'incentivar la instal·lació de noves empreses amb mesures en contra de l'especulació i un suport clar i decidit al comerç local i a les xicotetes i mitjanes empreses".

next