Diari La Veu del País Valencià
L’enquesta que pretén fer Educació a les famílies contradiu el decret de plurilingüisme
RedactaVeu / València

Membres de la Comissió d’Educació d’Escola Valenciana han participat en la Mesa tècnica per valorar el projecte d’ordre per la qual es pretén desenvolupar el Decret de Pluriligüisme en l’apartat de la consulta a les famílies sobre els programes educatius vigents al sistema educatiu valencià.

Escola Valenciana, junt amb la Intersindical, CCOO-PV, UGT-PV i Fapa-València demanen la retirada d’aquesta ordre, CSIF i ANPE han mostrat la seua disconformitat respecte a la mesura proposada per la Conselleria si no es modifiquen alguns punts.

Escola Valenciana considera que aquest esborrany d’ordre és l’eina d’Alberto Fabra per fomentar la crispació allà on és inexistent. Des de l’entitat cívica es considera que aquest esborrany d’ordre no fomenta la democràcia participativa als centres, tal com intenta fer veure la Conselleria d’educació: “El que s’amaga darrere d’aquest intent és una estratègia encoberta per imposar un programa educatiu concret, el Programa Plurilingüe d’Ensenyament en Castellà (PPEC), la qual cosa, junt amb la recent aprovació d’un arranjament escolar que suprimeix 72 unitats en valencià i en perillen 83 més a 136 centres, és un intent de l’actual Govern Fabra per a dilapidar l’ensenyament plurilingüe en valencià, fent servir els mateixos patrons que el Govern Bauzá a les Illes Balears davall les directrius del PP espanyol”, ha declarat Vicent Moreno, president d’Escola Valenciana.

El president d’Escola Valenciana ha volgut recordar que per al pròxim curs la Conselleria d’Educació ja ha sentenciat la mort de cinc escoles públiques en valencià arreu del nostre territori: “El Govern Fabra ha iniciat una campanya contra la nostra escola, l’escola pública, en valencià i de qualitat de tots els valencians i les valencianes”.

A més, fonts de l’entitat cívica constaten que “la Conselleria d’Educació vol utilitzar les famílies valencianes de forma demagògica per traure falses conclusions i percentatges que fomenten uns resultats que ja tenen tancats: afavorir una major implantació del PPEV, que ara com ara ja està establert en el 67% del nostre sistema educatiu i negar la possibilitat de canvis a unitats en valencià d’escoles que les reclamen, com van fer 44 centres públics el curs passat”.

És una manipulació per part de l’Administració educativa perquè aquesta suposada ordre no és vinculant, es podria donar el cas que el 100% de les famílies d’una escola votaren, per exemple, PPEV, i la Conselleria d’Educació podria continuar denegant aquest programa al centre. “La millor enquesta és el full de matriculació, on les famílies trien l’opció lingüística en què volen que estudien els seus fills i filles, PPEV o PPEC. L’obligació de la Conselleria és garantir el dret a l’ensenyament en valencià a totes les famílies que ho sol·liciten quan van a matricular tal com marca l’article 6.1 de l’Estatut d’autonomia. Per tant, que es deixe d’enquestes i consultes que són paper mullat”, asseguren des de la Comissió d’Educació d’Escola Valenciana.

Les contradiccions de l’esborrany d’ordre de desenvolupament del Decret de Plurilingüisme:

S’inicia per un informe jurídic de l’Advocacia de la Generalitat Valenciana que la comunitat educativa desconeix.

Les famílies podran escollir la llengua base però no el Programa Lingüístic i això contradiu el Decret de Plurilingüisme.

L’Assignatura de Religió no podrà ser matèria vehicular en castellà en el Programa Plurilingüe d’Ensenyament en Valencià, la qual cosa contradiu el Decret de Plurilingüisme.

L’assignatura de Coneixement del Medi es podrà donar fins a un 30% en castellà al Programa Plurilingüe d’Ensenyament en Castellà, la qual cosa contradiu el Decret de Plurilingüisme.

El Consell escolar del centre no tindrà cap capacitat de decisió.

Comparteix

Icona de pantalla completa