Diari La Veu del País Valencià
FAPA lamenta que el Consell tire endavant l’arranjament malgrat el rebuig social
RedactaVeu / Castelló

La federació FAPA-Castelló Penyagolosa lamenta que la Conselleria d’Educació haja seguit endavant amb l’arranjament escolar previst per al proper curs malgrat el rebuig manifest de la comunitat educativa que ha protagonitzat, durant les últimes setmanes, mobilitzacions per totes les comarques del nord. Les AMPA temen que la supressió d’unitats de l’arranjament previst per al pròxim curs marque l’inici de la desaparició de centres escolars públics. I és que la supressió de 23 unitats d’Infantil a les comarques del nord, de les 34 suprimides en total comptant les 9 de Primària i les 2 d’Educació Especial, condicionarà, forçosament, la matriculació, fet que repercutirà en noves retallades d’unitats de cara a pròximes planificacions escolars i fins i tot podria suposar la desaparició de centres escolars de titularitat pública.

La presidenta de FAPA-Castelló, Mª Dolores Tirado, ha afirmat que “aquesta mesura va en detriment de l’escola pública i mostra la falta de compromís del govern valencià amb els serveis públics i amb la igualtat d’oportunitats”. Així, l’equip de govern del Partit Popular, una vegada més, ha fet cas omís a les al·legacions formals i a les protestes de la comunitat educativa imposant noves retallades que fereixen de mort centres escolars històrics. A més, l’arranjament escolar dóna continuïtat al projecte constant d’atac a la llengua del govern del president, Alberto Fabra, amb la desaparició de més línies d’ensenyament en valencià.

Per una altra banda, cal destacar que la planificació escolar per al pròxim curs lectiu suposarà la supressió de 203 places docents a tot el País Valencià, i 31 en el cas de Castelló. Aquest fet afectarà directament la continuïtat dels projectes educatius de centre, ja que altera l’estabilitat de les plantilles dels centres educatius afectats i incrementarà la borsa dels més de 1.000 docents suprimits en anteriors ajustos del Consell.

Davant aquesta situació, la federació posarà a disposició de les AMPA afectades recursos de reposició per demanar el manteniment de les unitats. Així mateix, continuaran les protestes per reivindicar a la Generalitat Valenciana que es comprometa amb l’escola pública i amb la ciutadania, mantenint la qualitat dels serveis públics per poder garantir la igualtat d’oportunitats dels i les valencianes. Així, la Plataforma per l’Ensenyament Públic ha convocat per al dimecres 26 de febrer a les 18 hores una concentració davant de la Conselleria d’Educació i una manifestació prevista per al pròxim 28 de febrer.

AMPA afectades

Algunes de les AMPA afectades com el CEIP Herrero, l’única escola de caràcter públic ubicada al centre històric de la ciutat de Castelló, han explicat la situació que patirà el seu centre amb la retallada de noves unitats. En el seu cas l’arranjament escolar dissenyat per la Conselleria ha fet efectiva la supressió d’una unitat d’Infantil per al centre que provocarà la reducció a la meitat de l’oferta de places, és a dir, si aquest curs s’hi han oferit 50 places passaran a oferir-ne per al curs vinent 25. Aquesta situació, segons ha apuntat l’AMPA, posa en perill el dret de moltes famílies a poder triar escola pública prop de la seua residència i també podria impedir que es pogueren matricular al mateix centre germans i germanes de l’alumnat de l’Herrero. En aquest sentit, els i les representants de l’associació de pares i mares del centre han afirmat que “és immoral que el govern valencià continue subvencionant escoles privades i suprimint unitats escolars als centres públics”.

L’AMPA Herrero ha sigut una de les que més s’ha mobilitzat contra l’arranjament amb la presentació d’al·legacions i signatures de membres de la comunitat educativa i de la ciutadania en general, juntament amb el CEIP Mestre Canós (Castelló), CEIP Santa Quitèria (Almassora), l’IES Ximén d’Urrea (Alcora) i el CEIP Antonio Armelles (Castelló) que també han protagonitzat nombroses protestes i que comparteixen el sentiment de l’Escola Herrero. Un altre dels principals centres afectats és el CEIP San Lorenzo de Ribesalbes que, a més, és l’únic centre educatiu que existeix a la localitat. Al respecte, l’AMPA San Lorenzo explica que “en només 2 cursos hem passat de tenir una escola completa amb 3 unitats d’Infantil i 6 de Primària a tenir només 2 unitats d’Infantil i 5 de Primària amb la consegüent pèrdua de personal docent que, a més, es veurà agreujada per la supressió d’una plaça de Pedagogia Terapèutica que deixa el centre sense aquest servei.

En el cas del CEIP Bisbe Climent (Castelló), la supressió d’una unitat d’Infantil suposarà la supressió de la plaça de dos mestres, una tutora i una mestra de suport, fet que afectarà necessàriament el servei del centre.

Supressió de línies en valencià

Les AMPA consideren un atac als drets lingüístics de l’alumnat de les comarques del nord i de tot el País Valencià que se suprimisquen línies en valencià. En el cas de les comarques del nord, l’arranjament escolar del pròxim curs preveu la desaparició de cinc línies en valencià dels centres Bernat Artola, Bisbe Climent, Blasco Ibáñez,Herrero i Antonio Armelles.

Comparteix

Icona de pantalla completa