Diari La Veu del País Valencià
L’oposició critica els 45 dies d’inactivitat en Les Corts
Europa Press / València

Els grups de l’oposició en les Corts Valencianes han criticat aquest dimecres els prop de 45 dies d’inactivitat parlamentària en la Cambra autonòmica, que el síndic del PSPV, Antonio Torres, atribueix al fet que “el PP no vol donar la cara” i, per aquest motiu, ha rebutjat les peticions de reunió de la Diputació Permanent per diferents qüestions d’actualitat.

Les al·lusions al perllongat període de temps en el qual els diputats no han hagut d’ocupar els seus escons s’han repetit al llarg de la sessió del matí del ple, que ha reprès aquest dimecres les seues sessions plenàries dos mesos després de la seua última reunió, el 19 de desembre, amb motiu de l’aprovació dels pressupostos de la Generalitat Valenciana per a 2014.

En aquest sentit, la diputada de Compromís Mireia Mollà ha desitjat “bon Nadal” a la resta de parlamentaris al començament de la seua intervenció en el debat del punt tres de l’ordre del dia, en el qual s’ha aprovat la nova llei del Consell Econòmic i Social, mentre que el seu company de grup Fran Ferri, en un debat posterior, ha comentat així mateix: “Molt de gust tornar-los a veure per aquestes Corts”.

Per la seua banda, el portaveu adjunt d’EUPV, Ignacio Blanco, també ha inclòs un “bon dia i bon any” en la seua intervenció en el quart punt de l’ordre del dia de la sessió plenària, en el qual s’ha debatut la norma relativa al Consell Jurídic Consultiu.

A preguntes dels periodistes per aquest tema en els passadissos de Les Corts, Torres ha subratllat que “qui decideix si hi ha ple, comissió o no és el PP”, que “es nega” al fet que es reunisca la Diputació Permanent “si hi ha problemes importants, com hi ha hagut en aquesta comunitat, amb el copagament o la proposta de llei de l’avortament”, fora dels dos períodes de sessions que estableixen l’Estatut i el reglament de les Corts.

El síndic socialista manté que, des de la penúltima setmana de desembre fins a la segona de febrer, en la qual es van reprendre les comissions parlamentàries, hi ha hagut diferents temes que “afectaven directament els ciutadans i generaven alarma social i, per tant, allò lògic és que els consellers corresponents i, fins i tot el mateix president de la Generalitat hagueren acudit a la Diputació Permanent”, tal com s’ha sol·licitat des de l’oposició.

Torres subratlla que, a diferència de l’ocorregut “en altres parlaments i fins i tot en el Parlament espanyol”, en les Corts “durant pràcticament 45 dies no hi ha hagut possibilitat alguna de tractar cap dels assumptes que afectaven directament els interessos dels valencians perquè el PP es nega, no volen donar la cara”.

Pacients de l’IVO

A manera d’exemple, ha defensat que les informacions sobre que “els pacients de càncer que estaven sent tractats en l’IVO han sigut pagats per la Conselleria de Sanitat durant un munt d’anys i no per les empreses concessionàries”, és “motiu més que suficient perquè immediatament haguera comparegut el conseller”, Manuel Llombart.

En una compareixença posterior, el síndic del PP, Jorge Bellver, ha negat que rebutgen eixes convocatòries per a evitar “parlar sobre el que realment importa als ciutadans” i, en aquest sentit, manté que “quan es porten plantejaments, es demanen plens extraordinaris i diputacions permanents per a qüestions que no tenen la transcendència que, des del punt de vista del PP, haurien de tenir per a convocar-los, no es convoquen”.

“Dir que hi ha qüestions d’extrema urgència per a tenir la compareixença d’un conseller respecte al trencadís del Palau de les Arts és interpretable”, ha agregat Bellver, qui opina que “cal exigir al Govern que tinga la resposta ràpida que ha tingut, però d’ací, al fet que açò haja de convertir-se en una iniciativa parlamentària, hi ha una eternitat”.

Calendari “similar al d’altres Parlaments”

A més, ha destacat que el calendari de les Corts és “similar al d’altres parlaments” i, en aquest sentit, ha criticat que “el calendari parlamentari que estan criticant a la Comunitat Valenciana -des de l’oposició- és exactament idèntic al que han aprovat tant el Partit Socialista com Esquerra Unida a Andalusia”. “Ja està bé, al final la demagògia és una forma de fer política però entenc que, per açò, els valencians porten tants anys donant l’esquena al PSPV i als grups minoritaris”, ha sentenciat.

Comparteix

Icona de pantalla completa