Diari La Veu del País Valencià
El PP no vol que es castigue els consellers que falten a Les Corts

RedactaVeu / Europa Press / València

Hui ha quedat clar que als consellers de Fabra no els interessa que s’els castigue per absències injustificades a Les Corts, com tampoc veuen necessari respondre com cal a preguntes que no els convé.

La coalició Compromís proposava modificar diversos articles del Títol VIII del Reglament, que fa referència a interpel·lacions i preguntes, per a establir també l’obligació dels membres del Consell de contestar a les qüestions sobre les quals s’interessen els grups parlamentaris de la forma “més exacta i completa possible”. “Estem demanant quasi l’impossible, que siguen demòcrates”, ha manifestat la portaveu adjunta de Compromís, Mònica Oltra.

Entrenats “per a no contestar”

La diputada ha manifestat que “quan un és xicotet i no contesta a un major que li pregunta, se li demana que conteste i que no siga maleducat”. No obstant açò, ha denunciat que ocorre just “el contrari” amb els consellers i secretaris autonòmics, a qui “els ensenyen i entrenen per a no contestar”.

Així, ha indicat que quan “un problema s’incrementa o sorgeix, el conseller s’absenta tota la vesprada -del ple de Les Corts -el que ara es diu ‘fer un Wert”, en relació al ministre d’Educació, José Ignacio Wert. “Els diputats estem cansats de la seua falta de transparència, falta d’ètica i mala educació”, ha subratllat Oltra, qui ha afegit que quan els membres del Consell no responen o no contesten al que se’ls planteja “s’estan burlant de la democràcia, insulten la gent, no volen donar la cara davant els problemes que ells mateixos provoquen i no es guanyen el sou”.

La “bona” fe dels consellers?

Per la seua banda, el diputat del PP Rafael Maluenda ha criticat el que planteja aquesta proposta, ja que s’ha preguntat: “¿Qui i com mesura que la resposta ha sigut la més exacta i completa possible?”. En aquesta línia, ha lamentat que es dubte de “la bona fe i la veracitat de les respostes de consellers i secretaris autonòmics”.

Així, Maluenda ha titllat aquesta iniciativa “d’autèntic disbarat” i ha assegurat que no està establit res similar en el reglament del Congrés, del Senat ni de cap parlament autonòmic. “És que en el Senat i el Congrés no passen les coses que passen ací”, li ha respost Oltra en la seua segona intervenció.

El representant ‘popular’ ha destacat que el que preocupa als valencians no és aquest tipus d’iniciatives, sinó aquelles que contribuïsquen a acabar amb l’atur i millorar la situació econòmica. Així mateix, ha puntualitzat que en l’últim període de sessions es van tramitar més de 4.900 preguntes escrites, 285 orals en el ple i 158 orals en les comissions. A més, ha assegurat que el president de la Generalitat, Alberto Fabra, va respondre 16 qüestions.

Per la seua banda, PSPV i EUPV han expressat el seu suport a la iniciativa de Compromís. Així, el diputat socialista Miguel Ángel Guillén ha criticat que el Govern practique “la tàctica de l’estruç”, mentre que la parlamentària d’EUPV Esther López ha assenyalat que quan l’oposició pregunta: “Quina hora és?”, el Consell respon: “Manzanas traigo”.

Comparteix

Icona de pantalla completa