Diari La Veu del País Valencià
Les Corts es decideixen per l’eficiència energètica

L’auditoria energètica duta a terme per les Corts comportarà un pla d’inversions encaminat a l’estalvi i l’eficiència en els seus edificis. Segons informa la institució en una nota de premsa “les certificacions d’eficiència energètica són necessàries per als edificis públics des de l’any 2013 i, en el cas de les Corts, estava pendent d’executar”.

Finalitzada l’auditoria, els serveis de manteniment han començat a aplicar les recomanacions per a obtindre en el complex del Parlament valencià el certificat d’eficiència energètica. Els treballs han sigut supervisats per tècnics de l’IVACE de la Generalitat.

L’aplicació del pla ha començat pel despatx de la Presidència, on es van detectar 23 lluminàries que calia canviar per motius de consum. Aquesta substitució suposarà un estalvi anual de 1.400 euros anuals. Un altre motiu de la reforma és la seguretat, perquè els sistemes d’il·luminació estan obsolets, es recalfen i això comporta un risc, atés que estan instal·lats en un sostre de fusta. El cost total de la inversió és de 4.470,78 euros, que comprén la substitució de les velles lluminàries, la instal·lació de les noves, els polsadors i les llums d’emergència. Els llums LED tenen un cost d’uns 300 euros.

Amb els càlculs de l’estalvi pel canvi de llums a la Presidència, la inversió estarà amortitzada en tres anys, segons els informes tècnics.

En totes les sales i llocs susceptibles de celebrar activitats públiques i institucionals, amb la participació dels mitjans de comunicació, s’ha tingut en compte, en les auditories i en els informes tècnics, que la il·luminació tinga la màxima qualitat per als professionals de la informació. Així ho han demanat els professionals reiteradament.

La primera acció de la mesura presa amb el pla d’eficiència energètica de les Corts s’ha dut a terme en el despatx de Presidència per indicació dels tècnics de la casa i per ser eixa sala un lloc de reunió del president de la institució i un lloc on s’han fet recepcions a ambaixadors, cònsols, autoritats militars, entitats culturals, clubs esportius, associacions empresarials, sindicats, alcaldes, entitats agràries, ONGs, representants de les diferents festes valencianes i presidències d’altres parlaments autonòmics.

L’auditoria certifica que amb una inversió de 21.849,16 euros al Palau dels Borja, només al conegut edifici noble de les Corts s’obtindria un estalvi anual de 3.027 euros en la factura elèctrica i es compliria amb la normativa d’edificis públics, obligatòria des del 2013.

A l’edifici de l’hemicicle caldria una inversió de 81.102 euros per a obtindre un estalvi anual de 5.883 euros. Al bloc de les oficines que donen al carrer de la Llibertat, la inversió seria de 21.243 euros i s¡estalviarien 2.278 euros anuals, mentre que a l¡edifici de Comte Trènor, la inversió hauria de ser de 25.170 euros per a aconseguir un estalvi anual de 3.625 euros.

La dada més cridanera de l’auditoria energètica és que en l’edifici dels grups parlamentaris, inaugurat l’any 2011 i que se suposa més modern, la inversió que cal fer puja a 111.185 euros per a aconseguir 2.200 euros anuals d’estalvi.

Comparteix

Icona de pantalla completa