Diari La Veu del País Valencià
La col·lecció de l’IVAM viatja per Europa

Una trentena d’obres de l’escultor Julio González pertanyents a la col·lecció de l’IVAM han viatjat a Holanda per a la seua exhibició en l’exposició ‘González, Picasso i amics’, que s’inaugura al Gemeentemuseum de L’Haia el pròxim dissabte 25 de novembre. La retrospectiva, que reuneix més d’un centenar d’obres, la majoria de les quals exposades per primera vegada als Països Baixos, reflexiona sobre l’evolució de Julio González d’artesà a artista d’avantguarda, al temps que aborda la col·laboració i amistat entre l’escultor Pablo Picasso (1881-1942), Constantin Brancusi (1876-1957) i Pablo Gargallo (1881-1934), figures decisives en el desenvolupament de l’art contemporani.

Entre les obres de Julio González de la Col·lecció de l’IVAM que s’exhibiran es troben escultures com Le Cagoulard (1935), L’Arlequí (1930) i Tête de Monserrat criant (1942). En la mostra també es podran veure 8 cartes i postals manuscrites de Pablo Picasso adreçades al seu amic Julio González pertanyents a l’arxiu de la biblioteca de l’IVAM, que constaten l’amistat entre tots dos artistes, un de les trobades més fecundes de l’art del segle XX. És la primera vegada que l’IVAM presta aquests documents per a una exhibició.

L’exposició, comissariada per Laura Stamps, és fruit de la col·laboració del Gemeentemuseum de l’Haia amb el Museu Nacional Centre d’Art Reina Sofia de Madrid, el Museu Picasso, el Centre Pompidou i l’Institut Valencià d’Art Modern.

Així mateix, l’exposició ‘Construint nous mons. Les Avantguardes històriques en la col·lecció de l’IVAM. 1914-1945’ s’exhibirà en el CaixaForum de Saragossa des del 30 de novembre fins al 18 de febrer del 2018. Es tracta d’una selecció d’obres d’aquesta mostra que l’IVAM va organitzar el 2015 que reuneix algunes de les primeres figures de l’escena creativa de les primeres dècades del segle XX, com Man Ray, Marcel Duchamp, Moholy-Nagy, Gustav Klucis, George Grosz o Josep Renau. La mostra planteja una anàlisi nova d’aquesta època, ja que estructura les obres de manera temàtica i no cronològica. Posteriorment itinerarà als de Palma i Sevilla al març i juliol del 2018, respectivament.

Aquesta itinerància és fruit de l’acord entre la Fundació la Caixa i l’IVAM, que estan col·laborant en el desenvolupament del programa educatiu del museu els últims tres anys. Aquesta col·laboració, que també implica una contribució econòmica per part de la fundació, va a permetre donar a conéixer la important col·lecció de l’IVAM en diferents ciutats espanyoles durant més d’un any.

Comparteix

Icona de pantalla completa