El director del MuVIM qualifica d'"OPA hostil" la proposta per a convertir-lo en subseu de l'IVAM

Rafa Company assegura que defensarà la continuïtat del projecte i es mostra molt crític amb l'actitud de José Miguel García Cortés
/ València
22 novembre 2017 01:00h
El director del MuVIM, Rafa Company amb el diputat de Cultura de la Diputació de València, Xavier Rius.

El director del Museu Valencià de la Il·lustració i la Modernitat (MuVIM) ha qualificat d'"OPA hostil neoliberal d'un museu germà" el presumpte projecte que l'Institut Valencià d'Art Mordern (IVAM) hauria posat sobre la taula per a convertir el museu en una subseu, tal com va informar el diari Levante fa uns dies. Rafa Company s'ha mostrat molt molest per com s'ha donat a conéixer aquesta possibilitat, "a través d'una notícia que és mentira", i pel fons de la qüestió, que suposaria traspassar l'actual projecte a una altra institució. "Si jo haguera estat en eixa tessitura, no hauria actuat d'aquesta forma, com a mínim hauria fet una telefonada de cortesia al director de l'IVAM", ha expressat Company, qui ha negat qualsevol contacte amb el responsable de l'IVAM, José Miguel García Cortés, des que va publicar-se la informació.

El director del MuVIM ha lamentat que ni tan sols s'ha produït un desmentit a través de Facebook. "Ans al contrari, la resposta a través de Facebook a la notícia indica el contrari", ha expressat Company. "En aquest cas, les formes són el fons i el mitjà són els missatges, i està clar per a mi i per a qualsevol persona", ha continuat. "Aquests dies sols he consultat Facebook i ha sigut suficient". Company ha assegurat que en les primeres hores no va donar cap credibilitat a la notícia, però que arran del ressò que va fer el Facebook de l'IVAM i davant el fet que Cortés tampoc desmentira la informació, "s'inhibira" o els telefonara per a aclarir-los que es tractava d'una mal interpretació del diari, "va quedar tot clar". 

Company ha recordat que en reiterades ocasions des del MuVIM s'ha lloat la línia actual de treball de l'IVAM. Tanmateix, ha recomanat a l'actual direcció "un canvi de direcció" i que "abans de somniar amb l'eliminació d'un museu més visitat que el propi, potser hauria de centrar-se a recuperar els públics i el prestigi" aconseguit en els primers anys. Des d'aquesta perspectiva, ha emfasitzat que "els vertaders propietaris dels museus públics són els públics que els paguen amb els seus impostos. "I aquest MuVIM ja ha demostrat que quan es procedeix contra el sentit comú dels públics, aquests responen amb el càstig i l'absentisme", ha advertit.

Rafa Company: "L'IVAM hauria de centrar-se a recuperar els públics i el prestigi"

Preguntat per si el MuVIM s'oposarà a aquesta OPA, Company ha assegurat que, si arribara el cas, correspon al titular del museu pronunciar-se, però que ells defensaran la continuïtat del projecte que encapçala des de fa dos any. "No romandrem en silenci. Callaré jo? No. I el públic callarà? Jo crec que no", ha assegurat.  El director del MuVIM ha subratllat que "no sacrificarà el projecte del museu" i que continuarà treballant per a potenciar-lo. 

Res sobre la taula

Company no ha estat sol en la seua aferrissada defensa de la continuïtat del MuVIM. Amb ell, Xavier Rius, el diputat de Cultura de la Diputació de València, institució que gestiona l'espai. Rius ha assegurat que ell com a diputat i com a portaveu de Compromís en la corporació no s'ha assegut a parlar amb cap responsable de la Conselleria d'Educació, Recerca, Cultura i Esport del possible trasllat de competències del MuVIM a altres institucions. "No m'he assegut a parlar de la transferència de cap dels serveis culturals de la Diputació", ha dit Rius per a confirmar les paraules de Company. 

Xavier Rius: "No m'he assegut a parlar de la transferència de cap dels serveis culturals de la Diputació"

Això no obstant, el diputat de Compromís ha assegurat que el traspàs de serveis o competències no és nou i que està en el full de ruta de l'equip de govern de la Diputació. "Ja ho vam manifestar que en la presa de possessió, que veníem per a millorar la gestió de les institucions, que estudiaríem com a polítics com fer més pròxims els serveis i el patrimoni de la Diputació a la Generalitat per a qüestions que afecten al país o a les mancomunitats", ha indicat Rius.

En aquesta línia, el diputat ha explicat que l'equip de govern està realitzant diversos estudis per a veure com es pot "traslladar" aquest patrimoni. Rius ha subratllat també "la solidesa" i "la complicitat" de l'equip en aquesta qüestió i ha indicat que si es planteja la transferència "s'haurà de parlar". "No ens negarem, però també podrem fer suggeriments. Jo si volguera una transferència tractaria de respectar la singularitat del projecte", ha matisat. "No es pot hipotecar el futur de cap institució", ha continuat.

Tot i això, ha precisat que, com a gestor i com a ciutadà, no entén que el MuVIM puga ser una extensió de l'IVAM. Rius ha lloat el canvi que s'ha produït en el museu des de l'arribada de l'equip de Company. "S'ha recuperat l'exposició permanent, hi ha un fil conductor que el singularitza. I per tant jo estic molt orgullós que tothom vulga tindre el MuVIM sota la seua gestió, això vol dir que s'està treballant molt bé", ha defensat.

A més a més, fonts de la Conselleria d'Educació, Recerca, Cultura i Esport han assegurat que damunt de la taula del conseller Vicent Marzà no hi ha cap proposta en aquest sentit. Les mateixes fonts asseguren que es mantindran "al marge" de qualsevol declaració i acció fins que la Diputació planteja alguna cosa. "Si la Diputació vol en algun moment fer el trasllat cap a l'IVAM o qualsevol altra institució que depén de la Conselleria, alguns dels seus serveis s'asseurem, parlarem i raonarem per fer-ho de la millor manera possible", indiquen. Així mateix, matisen que sempre seria una "negociació institucional". 

next