Diari La Veu del País Valencià
La família d’una víctima del franquisme denuncia per aconseguir exhumar les restes
ACN / València

Segons el relat de la família, Teófilo Alcorisa va ser detingut per la Guàrdia Civil a Figueroles de Domenyo (Serrans) després que els agents anaren a buscar el seu fill, el guerriller Pedro Alcorisa, que en l’actualitat té 93 anys i pertanyia a l’Agrupació Guerrillera del Llevant i l’Aragó (AGLA).

Com que no el van trobar es van endur el pare per interrogar-lo i presumptament el van penjar amb els cordons de les seues sabates a una comissaria de València, segons que denuncia la família.

Els familiars de la víctima denuncien que mai se’ls ha informat d’on es troba el seu pare i manifesten que els fets són constitutius dels delictes de detenció il·legal i assassinat en el context de crims de lesa humanitat així com desaparició forçosa.

Els fills de Teófilo Alcorisa van presentar una sol·licitud a l’Ajuntament de València per autoritzar la seua exhumació.

El consistori de Rita Barberà va tardar cinc anys en contestar aquesta sol·licitud assegurant que l’havia extraviada. La resposta després d’aquesta tardança va ser la denegació al·legant la gran complexitat tècnica de l’exhumació.

El grup arqueològic Paleolab, que treballa amb el GRMH, defensa que ha recuperat més de 30 cossos soterrats en fosses comunes sense cap complicació. Segons que informa el GRMH el llibre de registre del cementiri de València indica que Teófilo Alcorisa es troba soterrat en una fossa comuna davall tres cossos més.

La causa de la mort que consta als registres és “asfixia en suspensió”. Seguint aquests registres, el grup arqueològic Paleolab ha elaborat un projecte d’exhumació que no es pot dur a terme per la denegació del permís per part de l’Ajuntament de València.

A causa de l’endarreriment de la resposta, els familiars han hagut de retornar els diners concedits per la subvenció estatal provinent de la Llei de la Memòria Històrica. La família ha denunciat el cas al Síndic de Greuges valencià així com al Grup de desaparicions forçades de l’ONU.

Comparteix

Icona de pantalla completa