Diari La Veu del País Valencià
El jutjat rebutja tancar la web d’EUPV ‘calatravatelaclava.com’
RedactaVeu /Europa Press / València

Durant la vista per les mesures cautelars, la Fiscalia es va oposar al tancament mentre no hi haja un pronunciament sobre si la web atempta contra el dret a l’honor de Catatrava. Per la seua banda, el lletrat d’EUPV va defensar mantenir l’ús d’aquest mitjà digital fins que es resolga el fons de la demanda interposada ja que, en un altre cas, considerava que es pretenia una “censura prèvia”, que és “il·legal”.

El jutge assenyala que la Llei d’Enjudiciament Civil estableix en l’article 728 que solament podran acordar-se mesures cautelars si qui les sol·licita justifica que, en el cas que es tracte, podrien produir-se durant el temps que tarde el procés, situacions que impediren o dificultaren l’efectivitat de la tutela sol·licitada. Per contra, no s’acordaran quan es pretenga alterar situacions “de fet consentides” pel sol·licitant durant “llarg temps”, a excepció que es justifiquen “complidament” les raons per les quals no s’havien demanat amb anterioritat.

A més, subratlla que per a l’èxit en la pretensió de les mesures cautelars es precisa la concurrència de tres requisits: perill en la demora, aparença de bon dret i prestació de caució suficient. En aquest cas, el magistrat sosté que no s’ha acreditat el compliment del primer dels requisits perquè el sol·licitant, és a dir, l’arquitecte Santiago Calatrava, va indicar conèixer la pàgina des de la seua creació el 5 de maig de 2012 mentre que va presentar la seua demanda el 20 de gener de 2014, quasi dos anys després.

Segons el jutge, “entenem que suposa un temps més aviat llarg”, especialment, si es té en compte la “velocitat” i “notorietat” actualment en les xarxes socials i la “gran publicitat” aconseguida per la web. En tot cas, afegeix que el precepte inclou una excepció, consistent en una justificació de les raons del retard.

Sobre aquest tema, considera que aquestes excepcions, per part de l’arquitecte, “tan sols de forma mínima i imprecisa i, per altra, carents del necessari suport provatori, han sigut tractades de plasmar en el seu escrit i d’explicar pel sol·licitant durant l’acte de la vista”.

Satisfacció en EUPV

Per la seua part, el diputat d’EUPV Ignacio Blanco, ha assegurat que en Esquerra Unida estem “molt satisfets” amb la decisió del jutge de denegar les mesures cautelars que sol·licitava Calatrava, concretament el tancament de la web www.calatravatelaclava.com, la qual “ofereix informació crítica però acreditada documentalment sobre els contractes, i per tant sobre els costos i sobrecostos, dels projectes de Calatrava que hem pagat tots els valencians”.

Blanco ha anunciat que des d’EUPV, “seguirem denunciant el malbaratament de diners públics, fiscalitzant la contractació de la Generalitat Valenciana, i esperem que quan se celebre el judici, la sentència deixe clar que el dret a la informació i a la llibertat d’expressió prevalen sobre un suposat honor que mai ha sigut vulnerat per Esquerra Unida”.

Comparteix

Icona de pantalla completa