Diari La Veu del País Valencià
La pianista Marisa Blanes porta al Palau la música del compositor de l’Himne de les Brigades Internacionals

La pianista Marisa Blanes interpretarà aquest dijous, a la Sala García Navarro del Palau de la Música de València, el programa ‘La música de la República i l’exili’. La concertista valenciana tocarà dos quaderns pianístics de Carlos Palacio, un compositor alcoià nascut l’any 1911 i mort a París en 1997.

Carlos Palacio (Alcoi, 1911 – París, 1997) va rebre l’encàrrec del govern de la Segona República espanyola de compondre diversos himnes per als combatents republicans immersos en el 1936 en la Guerra Civil. D’entre les composicions del mestre alcoià, destaca l’Himne de les Brigades Internacionals amb lletra del poeta alemany Erich Weinert. Palacio, després del conflicte bèl·lic, va haver d’exiliar-se a París fins la seua mort.

Així, els seus hereus van donar a l’Institut Valencià de la Música el seu llegat musical en 2011. Palacio va posar música a poemes de Miguel Hernández, Rafael Alberti i Blas de Otero. El seu catàleg contempla vuitanta composicions, moltes de les quals no van ser publicades. Destaca entre el seu llegat la correspondència que va mantindre amb Buero Vallejo i l’Associació de Compositors Russos.

Entre les obres, Palacio va dedicar composicions al poeta alcoià Adrián Miró (Llanto por la muerte de Mª Luisa), a Gil Albert, Xostakóvitx, Lenin, Engels i Marx. Algunes de les seues obres van ser destruïdes en finalitzar la guerra, com les peces recollides en la Colección de canciones de lucha. Això no obstant, la seua obra més important és España en el corazón, una suite que el compositor alcoià va aconseguir publicar en el 1970 a l’antiga Unió Soviètica.

Sobre aquest concert de la pianista alcoiana, la regidora de Cultura i presidenta del Palau, Glòria Tello, ha afirmat que es tracta d’un recital “que vol recordar i rendir homenatge a la figura de tants i tants músics i compositors republicans que malauradament hagueren de deixar la seua terra per defensar la democràcia”.

Nascuda a Alcoi, la pianista Marisa Blanes és doctora en Música per la Facultat de Belles Arts de la Universitat Politècnica de València. Destaca, sobretot, la seua faceta d’investigadora de l’obra pianística d’Amando Blanquer i Luis Blanes. Dedicada al concert com a solista i en la música de cambra, ha actuat en diversos països d’Europa i Amèrica.

Comparteix

Icona de pantalla completa