Diari La Veu del País Valencià
El País Valencià torna 2.025 milions a l’Estat del FLA i dels pagaments a proveïdors

El País Valencià ha retornat a l’Estat, del 2012 al 2016, un total de 2.025 milions d’euros de les prestacions a través del Fons de Liquiditat Autonòmica (FLA) i del Pla de Pagament a Proveïdors, xifra que ascendeix a 3.817 milions si s’afegeixen els interessos amb els quals s’han concedit aquests préstecs.

La possibilitat d’una quitança del deute autonòmic històric ha tornat al debat els últims temps amb les manifestacions al País Valencià per a aconseguir un finançament just i la proposta valenciana de nou finançament reclama un deute històric de 20.245 milions d’euros. A més, aquesta setmana el candidat del PSC a la Generalitat de Catalunya, Miquel Iceta, ha proposat que les autonomies necessiten una condonació dels diners que els han tornar de l’Estat.

Tant Balears com la Generalitat Valenciana comparteixen la idea; argumenten que han contret aquest deute amb el govern espanyol perquè les ha finançat malament els últims anys, així que hauria de compensar-les amb una quitança.

El govern espanyol va crear el 2012 aquestes dues línies de finançament, encara que només persisteix el FLA. Són préstecs anuals a deu anys per a les autonomies amb problemes per a acudir als mercats. Durant aquests anys, l’han necessitat totes tret de Galícia.

Segons les dades publicades per Hisenda, les autonomies han rebut en conjunt 162.254 milions d’euros fins al 2016 i, entre totes, han retornat 12.220 milions (han pagat altres 5.794 milions d’euros d’interessos).

Comparteix

Icona de pantalla completa