Diari La Veu del País Valencià
El Consell declararà BIC el terrer dels afusellaments de Paterna

La secretària provincial del PSPV i diputada Mercedes Caballero ha anunciat aquest dilluns que el Consell declararà BIC (Bé d’Interés Cultural) el ‘Paredón de España’ a Paterna (l’Horta Oest), on el franquisme va afusellar 2.238 persones, perquè “tothom sàpia ara i sempre el que va ser el patíbul que van emprar els feixistes per a eliminar qui no pensava com ells”.

Caballero, que va ser la diputada que va defensar la Llei de la Memòria Democràtica Valenciana, ha explicat sobre aquest tema que per açò el secretari general del PSOE, Pedro Sánchez, ha escollit aquest lloc, per a presentar la reforma integral de la Llei de Memòria Històrica. Així, ha recalcat que aquest acte serveix per a “no oblidar” que el franquisme va ser “especialment cruel” amb València perquè va ser “el cresol del progressisme” en ser la seu del congrés d’intel·lectuals contra el feixisme i l’última capital de la República.

Per altra banda, ha destacat el compromís actual de les institucions, Generalitat i Diputació, amb eixa Llei de Memòria Democràtica, i de l’Ajuntament de Paterna amb la defensa de la memòria històrica i ha recordat es va produir la primera exhumació fins i tot abans de la llei, en 2005, una norma que hui requereix “d’una actualització”. “Obrir les fosses i ampliar els drets no causa danys, el dany el va causar qui va omplir les cunetes dels nostres familiars”, ha postil·lat.

Per la seua part, la filla de Teófilo Alcorisa, afusellat pel règim franquista, ha demanat aquest dilluns que la llei de reforma integral de memòria històrica que proposa el PSOE tire endavant perquè “ningú haja de passar” per les “travetes interminables” que els van posar durant set anys per a poder exhumar el cos del seu pare i que des d’ara els familiars puguen recuperar “sense problemes” els seus sers estimats. Pilar Alcorisa ha destacat que la llei de Rodríguez Zapatero li va permetre exhumar el seu pare malgrat les “travetes” posades per l’exalcaldessa Rita Barberá, que van ser “interminables”. Per açò, ha donat les gràcies a Sánchez per “moure” aquesta reforma que posa “les institucions al servei dels familiars” perquè puguen recuperar els seus sers estimats sense dificultats.

Al seu torn, l’alcalde de Paterna, Juan Antonio Sagredo, ha recalcat que cal “dignificar les víctimes i les seues famílies”. “Que no enganyen, no és una qüestió de revenja, sinó de dignitat”, ha recalcat Sagredo, qui ha exigit “retornar la dignitat a aquest lloc i a aquest mur de la vergonya”. A més, ha proposat que es puga visitar per part de les famílies “quan vulguen, sense horaris ni reixes”, per a pensar en els seus sers estimats “com el que són: herois de la democràcia”.

Finalment, la secretària de Memòria Històrica del PSPV, Alicia Piquer, ha incidit que aquesta reforma no és solament per a pal·liar “els dolors individuals, sinó per a avançar en democràcia” i ha assenyalat que “costa creure” que una “dreta deixe sense pressupost” una norma que persegueix que les famílies puguen trobar els seus avantpassats. Piquer ha recalcat que la reforma d’aquesta llei és “per a tots els demòcrates, siguen del partit que siguen”, i ha confiat que sume “les màximes adhesions possibles” per a donar “una rehabilitació moral a les víctimes” i que “se sàpia la veritat” amb l’objectiu últim que “no es repetisca una repressió contra els qui no pensaven com ells”.

Comparteix

Icona de pantalla completa