Diari La Veu del País Valencià
Naix una plataforma per a ‘promocionar i defensar els autèntics arrossos valencians’
Europa Press / València

“Promocionar i defensar al món els autèntics arrossos valencians”, especialment la paella, principal marca de la gastronomia del País Valencià, són els principals objectius de la nova plataforma Wikipaella, que s’ha presentat a València.

La ‘posada de llarg’ d’aquesta iniciativa s’ha dut a terme en una jornada en el CdT de València i ha comptat amb la presència del conseller d’Economia, Indústria, Turisme i Ocupació, Màxim Buch, qui ha felicitat els precursors d’aquesta plataforma la fi de la qual és “la defensa, promoció i posada en valor de la paella valenciana”.

Segons informa la Generalitat, Buch ha subratllat que Wikipaella “posa en valor el plat més representatiu de la gastronomia de la Comunitat i ajuda a difondre-ho com un reclam turístic de primer ordre mitjançant l’ús de les noves tecnologies”, amb què contribueix a “posicionar la imatge com a destinació turística gastronòmica dins i fora de l’Estat espanyol”.

El turisme gastronòmic, vinculat a productes reconeguts internacionalment com la paella, és considerat una prioritat dins del Pla Estratègic Global de Turisme 2010-2020 del País Valencià.

Com el seu nom indica, Wikipaella segueix la línia d’altres projectes ‘wiki’ de recopilació d’informació i, més enllà que la cara visible siga el seu equip director -integrat per Guillermo Navarro, Paco Alonso i Jose Maza-, és un projecte que reuneix un gran col·lectiu de persones anònimes de diverses professions i condició social que hi participen de forma voluntària, expliquen els responsables.

Es tracta, apunten, de “persones que comparteixen una tradició gastronòmica comuna al voltant de les paelles i que descobreixen, moltes vegades com a conseqüència de viure fora del nostre territori, com el gran plat de la gastronomia espanyola, a mesura que s’ha fet global, ha anat perdent autenticitat”.

Els promotors de la plataforma assenyalen que, avui dia, la paella, a més de ser l’eix fonamental de la tradició gastronòmica del País Valencià, s’ha convertit en “una atractiva marca mundial que moltes vegades es malinterpreta”.

Davant aquesta situació, Wikipaella està concebuda com a “la resposta organitzada de la ciutadania a aquest desequilibri entre el que és i el que es creu que és i una font de coneixement i reconeixement al voltant de les autèntiques paelles, feta per tots”.

Un dels principis bàsics sobre els quals es fonamenta Wikipaella és el seu caràcter aglutinador, ja que els ciutadans de les comarques del sud, del nord i les centrals tenen versions molt diferents del que significa “autèntica paella”. Per aquesta raó, en Wikipaella “tenen cabuda totes les versions d’autèntica paella, perquè no hi ha una única, sinó tantes com a receptes heretades dels nostres majors”.

“Participació i independència”

La plataforma funcionarà també de manera horitzontal, ja que el caràcter wiki obliga al fet que qualsevol usuari que incorpore ingredients que dóna la seua zona del País Valencià, tinga cabuda en aquesta plataforma, així com participatiu i independent, ja que “no té compromisos amb institucions polítiques, universitàries, empreses, ni cap altra entitat”, subratllen els seus promotors.

No obstant açò, existeix la figura dels Amics de Wikipaella (empreses i organismes afins al plantejament que proposa el projecte i que col·laboren en el mateix), que “entenen, comparteixen i respecten aquest principi fonamental d’independència, per la qual cosa la seua aportació no altera, en cap concepte, l’autonomia i neutralitat del projecte”.

Amb aquestes accions, es pretén “centralitzar i divulgar el coneixement col·lectiu sobre les autèntiques paelles i arrossos tradicionals del País Valencià i posar en valor aquells restaurants i arrosseries que tracten l’arròs i les seues receptes amb respecte, professionalitat i afecte”.

Comparteix

Icona de pantalla completa