Diari La Veu del País Valencià
El món de la cultura plora l’adéu de Carles Santos

El músic vinarossenc Carlos Santos ha mort aquest dilluns. Les reaccions del món de la cultura no han tardat a succeir-se. És el cas dels cantautors Lluís Llach i Feliu Ventura, així com de l’escriptor Quim Monzó.

Un dels cantautors més reeixits al País Valencià, el xativí Feliu Ventura, ha sigut un dels primers a mostrar el seu afecte:

També han lamentat la pèrdua les periodistes Amàlia Garrigós i Núria Cadenes, totes dues fent referència al silenci, i l’humorista Eugeni Alemany.

Entitats culturals com El Tempir o Acció Cultural han mostrat el seu condol a Twitter. Pel que fa a la universitat, ha enviat un comunicat expressant el condol de la comunitat universitària per la mort del compositor, Medalla d’Or de la Universitat Jaume I.

La presidenta del Palau de la Música, Glòria Tello, i el director del Palau, Vicent Ros, també han lamentat la pèrdua del pianista i compositor avantguardista valencià Carles Santos. La regidora de Cultura ha anunciat que el concert que interpretarà l’Orquestra de València el proper 13 d’abril, amb la direcció de Pablo Rus, “estarà dedicat a la seua figura, ja que és un concert que la nostra formació té programat en Ensems 2018, un festival que ell va impulsar en el seu inici”. En el programa figura el ‘Concert per a dos pianos i percussió’ de Bela Bartók, “amb gran protagonisme del piano, l’instrument que ell tant amava”, han indicat. Reaccions, també, des de la política, del president de la Generalitat, Ximo Puig; del president de les Corts, Enric Morera, i el conseller de d’Educació, Investigació, Cultura i Esport, que també s’han pronunciat al seus respectius comptes de Twitter.

A Barcelona, el MACBA el recordarà el 12 de desembre a la Nit Brossa. Ho faran amb la projecció de La tempesta (2003) i Visca el piano (2006). L’editor Emili Rosales ha apuntat que amb Carles Santos “se’n va un enorme creador”. El gestor cultural Àlex Susanna ha indicat que espera que l’esperit rebel, iconoclasta i creatiu de Santos “continuï ben viu: la seva obra ha estat una de les ràfegues d’aire fresc més brutals i estimulants de la cultura catalana d’aquests últims 50 anys. Personatge irrepetible, persona inoblidable”, ha afegit en una piulada.

Per la seua part, el conseller de Cultura cessat pel govern espanyol, Lluís Puig, l’ha definit com un “músic desacomplexat i creador que tantes coses ha aportat a la Fira Mediterrània i a la cultura popular en general”.

Comparteix

Icona de pantalla completa