Diari La Veu del País Valencià
El Consell proposarà a l’Estat una reforma constitucional profunda i federal

El Consell “és el primer govern autonòmic que diu que s’ha de reformar la Constitució”. Mónica Oltra ha anunciat aquest matí que el País Valencià serà el primer territori que passarà de les paraules als fets i traslladarà a les institucions de l’Estat una proposta concreta de reforma constitucional per a posar al dia el text aprovat ara fa 39 anys.

La vicepresidenta ha fet l’anunci en la roda de premsa posterior al Ple del Consell, convocat excepcionalment aquest dimarts davant del pont festiu que comença demà, precisament amb la commemoració de l’aprovació de la carta magna espanyola el 6 de desembre del 1978.

La reforma, que s’ha de concretar al seminari que el Consell pensa celebrar a Vinarós els dies 26 i 27 de gener, plantejarà una reforma federalitzant del model territorial, amb un pla “que garantisca el finançament necessari per a evitar ingerències”. A més, el text amb què l’executiu de Ximo Puig vol prendre la iniciativa incidirà en l’evolució social “dels darrers 40 anys” amb la inclusió de qüestions com ara el canvi climàtic o la lluita contra la violència de gènere entre les matèries previstes constitucionalment.

Oltra també ha anunciat que el Consell proposarà “convertir en drets subjectius el que ara són enunciats”, com ara el dret a l’habitatge. El document que s’aprove a Vinaròs serà traslladat al govern espanyol i al Congrés dels Diputats. La voluntat és que, a banda dels partits polítics, “les comunitats autònomes, representades pels seus governs, participen en la reforma”.

Comparteix

Icona de pantalla completa