Diari La Veu del País Valencià
Soundcool vol revolucionar les aules: un alumne i un mòbil per a crear música i vídeo en temps real

El projecte d’innovació tecnològica i educativa Soundcool pretén fer una passa més dins del context educatiu valencià. Va nàixer amb la idea de canviar l’ensenyament musical en l’educació primària i secundària a través d’un software que es pot controlar amb un mòbil, un ordinador o una tauleta electrònica i desterrar les classes teòriques per a substituir-les per sessions pràctiques on l’alumne és una part activa de la creació musical de manera col·laborativa. Ara, però, el sistema s’actualitza amb la seua versió 3.0, on el discents poden crear música i vídeos en temps reals amb els seus dispositius guiats a través d’una metodologia que aposta per un nou paradigma on la creació i la investigació es plantegen de manera conjunta entre alumnes i docents.

La idea naix al si de la Universitat Politècnica de València de la mà del doctor Jorge Sastre i en el vessant pedagògic que desenvolupa i investiga el professor Adolf Murillo. Des del 2013 fins a l’actualitat, Soundcool ha evolucionat tecnològiament sempre acompanyat per metodologies de creació col·laborativa que s’emmirallen en l’educació disruptiva que proposa la pedagoga Maria Acaso. Soundcool ha rebut premis com el SIMO d’Educació el 2016 i, recentment, el premi NEM Art Competition de la Comunitat Europea, un guardó que busca projectes innovadors vinculats a les Indústries Creatives de la Comunitat Europea. El programa Soundcool va rebre finançament europeu de la Conselleria d’Educació, Investigació, Cultura i Esport i de la Fundació Carasso per al seu desenvolupament tecnològic i educatiu.

Un punt d’inflexió va ser la incorporació a l’equip consultiu del creador del software, Audacity, el professor de la Universitat de Pittsburg, Roger Danneberg, qui, junt amb el també compositor i creador de Soundcool, Jorge Sastre, van compondre la música de la primera òpera que s’interpreta amb dispositius mòbils, fent servir Soundcool. La mare dels peixos, amb text de la rondalla homònima d’Enric Valor, es va estrenar al Palau de les Arts en desembre del 2016, s’ha estrenat parcialment a altres països de la Unió Europea i el passat mes de novembre es presentava a Amèrica, a l’Institut Tecnològic d’Estudis Superiors de Monterrey (Mèxic).

Revolucionar les aules valencianes

Com a conseqüència del desenvolupament de l’Erasmus+ K2 que va rebre Soundcool de la Unió Europea, la demanda internacional per a implantar el sistema valencià de creació musical col·laborativa està creixent, remarquen els impulsors de Soundcool. De moment, l’IES Arabista Ribera de Carcaixent i altres centres de València, Castella-la Manxa, les Illes i Andorra, treballen amb el sistema que implica un canvi metodològic de l’ensenyament musical en l’educació reglada, ja que queda relegat l’ensenyament teòric per un més creatiu i eminentment pràctic. De la mateixa manera, dins de l’educació musical no formal, les escoles de música de la Federació de Societats Musicals també se n’ha fet una aposta per aquest sistema. Per tal que Soundcool s’estenga per les aules valencianes els grups d’investigació estudien una proposta per a implementar el sistema a la xarxa educativa valenciana i que aquesta siga un context on es puga investigar sobre el seu efecte en la transformació de les pràctiques cap a un paradigma molt més creatiu dins de les àrees artístiques.

Si abans l’alumne formava part d’una gran orquestra virtual on afegia un instrument amb el seu mòbil, la versió Soundcool 3.0 va més enllà, perquè permetrà crear a temps real en l’àudio i vídeo, de manera que es poden treballar des de l’aula projectes interdisciplinaris on entraran en joc diverses matèries del currículum, des de Música, Educació Plàstica i Audiovisual, Informàtica i Tecnologia a les diferents assignatures de llengües.

Països com Anglaterra, EUA, Singapur, Itàlia, Portugal, Romania i Mèxic estan apostant per carreres que formen perfils barrejats entre ciència, tecnologia i arts sota l’acrònic de Steam. Però també territoris de l’Estat com Extremadura, Castella-la Mancha, País Basc, Cantàbria, Illes Balears, Catalunya o Madrid estan promovent metodologies on els processos creatius de les pràctiques artístiques es plantegen de manera col·laborativa.

Comparteix

Icona de pantalla completa