Diari La Veu del País Valencià
Puig exigeix reformar el finançament: No podem celebrar la Constitució i incomplir-la permanentment

El president de la Generalitat Valenciana, Ximo Puig, ha insistit aquest dijous en la necessitat que el govern espanyol complisca el seu compromís de reformar el finançament enguany: “No podem estar celebrant la Constitució i incomplint-la permanentment. Açò no és raonable, açò és cinisme”.

Així s’ha pronunciat Puig en declaracions als mitjans en ser preguntat sobre el fet que la reforma del model no estarà llista abans que acabe l’any. Al seu judici, existeix una “irresponsabilitat manifesta” per part del govern estatal en al·ludir a les circumstàncies polítiques per a no complir aquest compromís.

“Ací es poden fer dues coses alhora, fins i tot més”, ha dit, per a agregar que no té “cap sentit” que es condicione tot a la situació a Catalunya. Així, ha assenyalat que és “bastant incomprensible” perquè aquesta comunitat “desgraciadament no estava asseguda ja a la taula”, encara que esperen que torne.

Ha agregat que l’executiu estatal esgrimeix una segona raó, que és que les comunitats no es posen d’acord, però ha recordat que cada autonomia “ja ha presentat al Ministeri d’Hisenda quina és la seua posició respecte a l’informe d’experts” i la Comunitat Valenciana està “substancialment d’acord”.

Sobre el repartiment dels fons, Puig considera que han de seguir-se criteris “no arbitraris, d’equitat i d’igualtat”. “Qui pot estar en contra de la igualtat?”, ha preguntat.

Així, ha incidit que més enllà que es presente un model el 31 de desembre o el 15 de gener, perquè no faran d’açò “una guerra”, el País Valencià no ho permetrà “i no hi haurà una circumstància de lleialtat institucional normalitzada si no es compleixen els acords de la Conferència de Presidents”.

No veu factible un concert generalitzat

D’altra banda, s’ha referit també a la proposta del lehendakari, Íñigo Urkullu, de generalitzar el concert al conjunt de les autonomies i ha indicat que, “amb tot el respecte”, si finalment en la reforma de la Constitució es vol plantejar, “que s’estudie”, no dirà que no perquè seria “magnífic” per al País Valencià, ja que suposaria 12.000 milions d’euros més.

No obstant açò, i davant el cost de 100.000 milions d’euros per al conjunt d’autonomies, dubta que siga factible i no vol que es facen “paranys al solitari”.

Sí que és factible, ha agregat, un nou model de finançament que garantisca “la igualtat entre ciutadans i la singularitat entre territoris”. Ha d’haver-hi “un compromís clar del govern espanyol de posar damunt de la taula la seua proposta i cercar un acord”.

Sobre la condonació del deute, ha indicat que es tracta de “compensar econòmicament i financera les comunitats que han estat discriminades” i, en definitiva, “compensar en diferit el que s’hauria hagut de pagar en directe”.

Comparteix

Icona de pantalla completa