Diari La Veu del País Valencià
La Unió demana a la ministra d’Agricultura que se sume a la iniciativa per a impedir les pràctiques comercials deslleials en la cadena alimentària

La Unió de Llauradors sol·licita a la ministra d’Agricultura, Isabel García Tejerina, que se sume a la proposta de diversos països de la Unió Europea d’avançar en una reglamentació comuna per a impedir les pràctiques comercials deslleials en la cadena alimentària. L’assumpte està inclòs en l’agenda del pròxim Consell de Ministres d’Agricultura que se celebrarà a Brussel·les els pròxims 11 i 12 de desembre, informen des de la Unió en un comunicat.

Aquesta organització agrària, que ja ha denunciat en reiterades ocasions “els abusos exercits d’una banda de la indústria i distribució”, sol·licita a la Ministra, com a màxima representant del sector, que s’afegisca a la iniciativa de Croàcia, Xipre, República Txeca, Grècia, Hongria, Lituània, Polònia, Portugal, Romania i Eslovènia perquè la Comissió presente un estudi abans de febrer del 2018 amb l’objectiu de crear una normativa per a prohibir les pràctiques deslleials que desequilibren el mercat.

Aquesta posició coincideix igualment amb la gran majoria de les respostes obtingudes per la Comissió en la seua enquesta sobre el funcionament de la cadena alimentària, tancada en abril i les dades de la qual va avançar ahir, 7 de desembre, la principal institució comunitària. “El 90% o més dels enquestats està d’acord en el fet que les pràctiques comercials deslleials existeixen, que tenen efectes negatius per als llauradors i que la UE ha de prendre mesures legislatives per a perseguir-les”, indiquen des de l’organització agrària.

La Unió, que va participar en aquesta enquesta a través de la seua organització estatal Unión de Uniones, s’alinea amb aquestes opinions majoritàries i considera que una reglamentació comunitària complementaria les normatives estatals i unificaria criteris en la UE. En aquest sentit, l’organització recorda que la llei espanyola de mesures per a millorar el funcionament de la cadena alimentària no arreplega una relació expressa d’aquestes pràctiques deslleials; tampoc defineix, per a poder perseguir-les, la posició de domini de mercat i manca de competències per a sancionar-les quan es produeixen en operacions de comerç internacional en l’àmbit comunitari, “destinació principal de les nostres exportacions agroalimentàries”, destaquen.

“És impossible que la cadena alimentària funcione bé si no estan identificades les regles correctes del joc” –assenyalen des de la Unió. I afegeixen: “Confiem que si les coses prenen un rumb adequat a Brussel·les, poden fer-ho també ací”. Així mateix, l’organització assenyala que, “precisament, el mal funcionament de la cadena alimentària tampoc està arreplegat en les primeres orientacions de la futura PAC proposades per la Comissió fa una setmana” i remarquen la necessitat de “disminuir la vulnerabilitat dels productors i els consumidors, les baules més febles de la cadena”.

Comparteix

Icona de pantalla completa