Diari La Veu del País Valencià
Més de 47.000 persones es beneficien de la renda de ciutadania l’any 2017

El nombre de destinataris de la renda de ciutadania arriba a les 47.242 persones en els onze primers mesos del 2017, una quantitat que ja supera la xifra que es va assolir en el conjunt de l’any 2013, en plena crisi econòmica, quan es van quedar en 31.886, i suposa un creixement d’un 48,15%, segons ha explicat la vicepresidenta i consellera d’Igualtat i Polítiques Inclusives, Mónica Oltra.

A parer seu, “aquestes xifres demostren que el Consell del Botànic està complint el seu compromís de rescatar persones, ja que des de principi d’any 19.656 persones han sigut titulars d’aquesta prestació i 27.586 són beneficiàries, per la seua relació familiar o de parentiu amb la persona a la qual es concedeix l’ajuda. Uns nombres que reflecteixen una millora en la implantació d’una llei que feia anys que estava en l’oblit”.

En aquest sentit, ha destacat els prop de 52 milions d’euros que s’han pagat ja en prestacions enguany i també ha subratllat que la línia va tindre un increment pressupostari de 12,9 milions al juny i dos increments més per transferències de crèdit al juliol i novembre que van ascendir tots dos a 819.370,59 euros. A més, es preveu una nova generació de crèdit pendent procedent del Ministeri que ascendeix a 3.922.826,00 euros i que serà incorporada d’ací a poc temps. La vicepresidenta del Consell ha lamentat que açò no va anar així en anys com el 2013 o el 2014, “on la crisi era més forta i afectava més persones i no va ser fins a l’arribada del Consell del Botànic, quan es va produir un canvi real en aquesta tendència, ja que va duplicar el 2016 la quantitat abonada l’any anterior”.

Al marge d’això, Oltra també ha recordat que les Corts van aprovar la passada setmana la Llei de Renda Valenciana d’Inclusió, la prestació de la qual substituirà la renda garantida de ciutadania, “per a dignificar la vida de les persones” i oferir “una resposta digna i de justícia a les realitats carencials, de vulnerabilitat i precarització”. La nova llei permet, segons ha explicat, que aquesta ajuda tinga “caràcter indefinit, quan la situació de la persona que la sol·licite es mantinga en el temps” i, al mateix temps, amplia els requisits per a poder demandar-la.

Entre les millores que aporta la nova normativa, ha destacat també la flexibilització dels requisits, motiu pel qual “arribarà a més persones”. De fet, ha assenyalat, “serà necessari només un any d’empadronament, davant dels 24 mesos actuals, exigint únicament la residència efectiva a la Comunitat Valenciana per a tindre dret a la mateixa”. També s’amplia l’edat per a poder sol·licitar-la als 18 anys i s’elimina el límit d’edat per a percebre-la, mentre que abans només era per a persones d’entre 25 i 65 anys.

L’import de la prestació amb la nova llei serà de 495,32 euros en el cas d’un titular; se sumaria un 25% en el cas de necessitar ajudes per a habitatge i pobresa energètica. D’aquesta manera l’ajuda s’elevaria als 619,15 euros, enfront dels 385 euros actuals.

Comparteix

Icona de pantalla completa