Diari La Veu del País Valencià
La Guàrdia Civil d’Alacant recupera 315 peces extretes de jaciments que es venien per Internet

La Guàrdia Civil d’Alacant ha recuperat 315 peces arqueològiques de gran valor històric i patrimonial pertanyents a jaciments de les demarcacions d’Alacant, Múrcia, Albacete i Granada. Eren comercialitzades a través de pàgines especialitzades d’Internet, mitjançant col·leccionistes i persones relacionades amb el sector, segons ha informat l’institut armat en un comunicat.

Entre els centenars de peces recuperades destaquen una medalla de bronze de Gordià III, emperador de Roma, oferida en Internet per un preu de venda de 18.000 euros, així com una moneda sesterci romà de Titus Flavi Sabí Vespasià, posada a la venda per 1.800 euros, i un escarabeu (amulet egipci), per 2.500 euros. Altres peces intervingudes són una estatueta de fusta policromada egípcia, un exvot de ceràmica, un xiulet magdalenià d’os, un gos de bronze, un medalló egipci de bronze, escarabeus i diverses eines tallades en ossos.

Els agents del Seprona investiguen per aquests fets dos veïns de les localitats alacantines d’Elx i Crevillent, de 47 i 64 anys, pels presumptes delictes de contraban, furt, apropiació indeguda i contra el patrimoni històric. També pel delicte d’estafa, ja que un d’ells falsificava algunes peces i les oferia al mercat com a autèntiques.

La investigació va arrancar quan la Guàrdia Civil va tindre coneixement que un dels sospitosos venia les peces en la xarxa. L’operació va ser batejada com ‘Herna’ pel nom de la protohistòrica ciutat que va donar lloc al jaciment arqueològic Penya Negra situat a la serra de Crevillent. Moltes de les peces intervingudes provenen d’aquest lloc.

La Guàrdia Civil va sol·licitar als serveis territorials de la Conselleria de Cultura a Alacant una valoració prèvia de les peces posades a la venda en les pàgines web. Des de la Generalitat van constatar indicis de vulneració de la legislació patrimonial, per la qual cosa el Seprona va procedir a realitzar un control i seguiment de l’activitat d’espoli de jaciments.

Els agents van escorcollar els domicilis dels dos sospitosos, un a Elx i un altre a Crevillent, i allà van trobar les 315 peces, que han passat a la disposició de la Generalitat Valenciana perquè es consideren de domini públic. Un estudi dels tècnics de Cultura determinarà tant l’època a la qual pertanyen com el seu valor patrimonial aproximat, ja que difícilment es pot quantificar pel seu caràcter únic i extraordinari.

La Guàrdia Civil recorda que la cerca de restes arqueològiques està subjecta a autorització prèvia de la Conselleria de Cultura i que les peces de patrimoni històric són considerades jurídicament com a béns de domini públic, propietat de l’Administració, per la qual cosa no es pot obtindre benefici econòmic d’elles.

Qualsevol troballa d’aquest tipus, siga casual o no, ha de ser comunicada abans que passen 48 hores des que es produïsca a l’òrgan competent en matèria de patrimoni històric o, en cas de dubte, en qualsevol dependència de la Guàrdia Civil.

Comparteix

Icona de pantalla completa