Diari La Veu del País Valencià
El MuVIM ret homenatge al gran invent de Gutenberg

El Museu Valencià de la Il·lustració i de la Modernitat (MuVIM) exposarà a partir de dimarts, 12 de desembre, i fins al 14 de gener una reproducció fidel de la impremta que Johannes Gutenberg va inventar al segle XV. El dispositiu ha estat cedit per l’Associació del Senat del Museu de la Impremta d’El Puig. Però no només es podrà contemplar la maquinària, sinó que també es faran impressions en directe de diferents textos i documents de la cultura valenciana, a més de tertúlies sobre diferents temes relacionats amb la impremta.

“La impremta és un dels grans invents de la humanitat. Gràcies a ella, es va facilitar la difusió de noves idees i l’accés de tot el món a la cultura”, assenyalen des del museu, i afegeixen que “de la importància de l’invent d’en Gutenberg parla a bastament el fet que, fins a l’arribada de l’edició digital a les acaballes del segle XX, durant gairebé cinc segles s’ha emprat el mateix sistema dissenyat el segle XV per a la impressió de llibres, periòdics i tota mena de fullets”.

Totes les activitats relacionades amb l’exposició de la impremta són d’entrada lliure i gratuïta fins a completar l’aforament de l’Aula didàctica del MuVIM. D’una banda, es faran impressions en directe de documents com la portada de Tirant lo Blanc o un plànol de València del segle XVIII els dies 22, 23 i 29 de desembre i el 13 de gener del 2018, de 17 hores a 20 hores, i el 30 de desembre i el 14 de gener del 2018, de 10 hores a 14 hores.

D’altra banda, s’han organitzat tertúlies al voltant de temes ben diversos, però tots ells relacionats amb la impremta. Així, dimecres 20 de desembre, a les 18 hores, les especialistes Rosa Gregori, Pilar Pérez, Elisa Millás, Ana Reig i Aránzazu Guerola parlaran de ‘Dones i impremta’. Dimecres 10 de gener tindrà lloc la taula redona ‘Quan es va crear el gremi d’impressor a València?’ i una visita a la maqueta del Pare Tosca situada en el vestíbul del museu per a conéixer on estaven les primeres impremtes de la ciutat de València. Finalment, el divendres 12 de gener a les 18 hores es debatrà sobre els inconvenients ambientals del paper.

Comparteix

Icona de pantalla completa