Diari La Veu del País Valencià
Un estudi sobre el canvi climàtic encarregat per Turisme proposa allargar la temporada alta

L’Agència Valenciana del Turisme (AVT) ha presentat l’estudi ‘Activitat turística i canvi climàtic a la Comunitat Valenciana’, fruit del conveni de col·laboració signat amb la Universitat d’Alacant. L’estudi ha estat elaborat pels geògrafs Jorge Olcina i Javier Miró, que han realitzat un diagnòstic sobre la situació existent i han oferit propostes d’actuació perquè les duguen a terme els agents implicats: administracions, empreses i agents socials.

Segons indica la Generalitat en una nota, els autors constaten que l’escalfament tèrmic al País Valencià és “incontestable”, ja que les temperatures han pujat 0,7 ºC de mitjana des del 1950, sobretot a les nits. Els autors asseguren que les nits tropicals s’han triplicat des del 1980 i que el Mediterrani arriba a convertir-se en un mar quasi tropical en els dies més calorosos de l’estiu.

Pel que fa a les precipitacions, l’estudi confirma un lleuger descens en les pluges, encara que subratlla que les comarques de la Safor i la Marina mantenen el seu nivell de precipitació històric. Igualment, han comprovat un canvi en l’estacionalitat de les pluges: ara plou més a la tardor i menys a la primavera.

Propostes per a adaptar-se

Davant d’aquest diagnòstic, l’estudi proposa diverses accions per a contrarestar la pèrdua del confort climàtic en la franja litoral, que estimen que augmentarà especialment a partir de mitjans del segle actual. Els autors consideren la primavera i el mes d’octubre èpoques molt aptes per a les estades turístiques al País Valencià. En conseqüència, suggereixen modificar el calendari de temporada alta.

Igualment suggereixen la necessitat de condicionar els establiments turístics i els habitatges a una situació més habitual d’altes temperatures i elevada humitat diürna i nocturna. L’estudi també posa de manifest l’obligació de tindre ben dissenyats els sistemes de proveïment d’aigua i la necessitat de modificar, a escala local, els protocols de protecció civil i sanitat pública, ja que s’alteraran els calendaris de risc enfront de determinats perills de causa climàtica, així com la freqüència i intensitat d’aparició d’extrems atmosfèrics, com ara les onades de calor.

La directora general de Turisme, Raquel Huete, assegura que “el coneixement aportat pels investigadors de la Universitat d’Alacant és una eina fonamental per a seguir treballant en el compromís de la Generalitat per un desenvolupament turístic sostenible, responsable i equilibrat”, segons es recull en la nota. També s’indica que “aquestes recomanacions seran aportades a la Comissió Interdepartamental de Prevenció davant el Canvi Climàtic de la Generalitat per a l’elaboració de l’Estratègia Valenciana davant el Canvi Climàtic 2013-2020”.

Comparteix

Icona de pantalla completa