Diari La Veu del País Valencià
AVALL demana que els centres públics no exhibisquen betlems ni altres símbols religiosos

L’Associació Valenciana d’Ateus i Lliurepensadors (AVALL) ha engegat una campanya perquè no s’exhibisquen símbols religiosos “que vulguen aprofitar els llocs públics per a l’expansió o difusió de les seues creences o idearis particulars”. Segons s’afirma en un comunicat, l’associació s’ha adreçat a més de cinquanta institucions valencianes, com ara diferents conselleries, diputacions i ajuntament, per a recordar que “la presència de símbols religiosos en institucions i llocs públics no és conforme al principi de no confessionalitat recollit en l’article 16.3 de la nostra Constitució”.

En la petició adreçada a la Conselleria d’Educació, AVALL exposa que “durant el mes de desembre, en molts centres educatius s’instal·len escenografies representatives (pessebres) del ritual catòlic referides al naixement del déu d’aquesta religió” i que “en la majoria de les ocasions, es tracta d’ocultar el caràcter religiós catòlic d’aquesta representació amb les reiterades justificacions d’acte cultural i tradicional”.

A més, afegeixen que, “al costat de la presència d’aquests símbols solen organitzar-se activitats festives que suposen una marginació dels alumnes, així com dels pares i mares que no participen d’aquestes creences, de manera que es vulneren els drets que de la no confessionalitat es dedueixen”. Per tot això, sol·liciten que des de la Conselleria “es donen als centres educatius les recomanacions i indicacions oportunes per a la no exhibició, o si escau retirada, de qualsevol simbologia religiosa que vulga aprofitar els espais públics per a l’expansió de les seues creences i ideari particular”.

Però no només fan referència a les escoles, sinó també a altres centres públics com ara ambulatoris o ajuntaments, i indiquen que “la presència d’aquests símbols en els llocs on acudeixen, transiten o esperen molts ciutadans i ciutadanes de molt diverses confessions o de cap suposa una vulneració dels seus drets”. En el comunicat, AVALL remarca que “la no confessionalitat explicitada en la Constitució hauria d’implicar la neutralitat quant als ritus i els símbols de qualsevol confessió religiosa i, per tant, la no exhibició d’aquests símbols en les instal·lacions públiques”.

Comparteix

Icona de pantalla completa