Diari La Veu del País Valencià
La Generalitat assumeix la propietat de la Ciutat de la Llum amb el permís de la Unió Europea

El president de la Generalitat, Ximo Puig, ha anunciat aquest dilluns a Alacant l’acord aconseguit amb la Comissió Europea que permet la cessió dels actius i passius dels estudis cinematogràfics de la Ciutat de la Llum a la Societat de Parcs Temàtics de la Comunitat Valenciana (SPTCV) com a quasi únic creditor, ja que una part xicoteta correspon a l’Institut Valencià de Finances (IVF).

La Comissió de la Competència (CE) va obligar a la subhasta del complex després de declarar com a ajudes d’Estat la inversió realitzada per la Generalitat. Segons ha sostingut Puig, es tracta d’una dació en pagament que acaba amb “una història de molts despropòsits”. L’acord redueix, a més, als pròxims deu anys el límit fixat per a l’explotació econòmica dels platós, en aconseguir que la Comissió accepte que el termini de 15 anys comence a comptar des de 2012.

Puig ha assegurat que els estudis acolliran el Districte Digital i la seu de la radiotelevisió autonòmica À Punt a Alacant. “Acaba hui una història de molts despropòsits”, ha considerat el cap del Consell, qui ha sostingut que “probablement hauria sigut millor que s’hagueren fet millor les coses i que s’haguera radicat a la Ciutat de la Llum aquella empresa cinematogràfica que es va dissenyar”. Però, finalment, el Consell ha eixit per a “salvar els mobles” d’una entitat que té “molt més que es pot desenvolupar” i es treballarà perquè “siga un actiu” i una “oportunitat de desenvolupament” per a Alacant, ha dit.

En una compareixença pública, des de la seu del Consell a la Casa de les Bruixes a Alacant, Puig ha recalcat: “Hem salvat una inversió pública de 343 milions d’euros que va estar a la vora de perdre’s íntegrament” –en referència a les subhastes previstes que van quedar desertes. A més, ha indicat que la Comissió ha obert la porta al fet que “operadors privats” lloguen o compren part de la Ciutat de la Llum i ha al·legat: “La negociació ha sigut possible per la credibilitat recuperada pel Consell, que ha recompost la seua relació amb la Unió Europea”, a qui ha agraït la seua disposició al diàleg.

Finalment ha assenyalat que és “el moment” que la Ciutat de la Llum es convertisca en un “atractiu fonamental” de la ciutat i del País Valencià i ha subratllat el paper del Districte Digital, que cerca la implantació d’empreses tecnològiques del nord d’Europa.

Acord definitiu

L’acord definitiu traslladat per la comissària de la Competència estableix que la Generalitat conservarà la propietat de Ciutat de la Llum, per la qual cosa es procedirà a la liquidació de la societat i SPTCV, com a soci únic, assumirà tots els seus actius i passius.

Les condicions estipulades determinen que, durant 15 anys, la Generalitat podrà fer ús de les instal·lacions, sense exercir directament cap activitat econòmica en el complex afectat per la resolució de la Comissió Europea. No obstant açò, la Comissió ha acceptat, tal com va sol·licitar la Generalitat, que, durant aquests anys de penalització, es puga vendre o llogar el complex a un tercer íntegrament o en part, possibilitat que no estava arreplegada en la proposta anterior.

Per açò, “si una empresa privada compra o lloga Ciutat de la Llum durant aquest període sí podrà desenvolupar una activitat econòmica”, ha precisat Ximo Puig. La Comissió “solament limita al possible comprador o arrendatari l’activitat cinematogràfica, però amb l’excepció de les activitats cinematogràfiques purament educatives, que sí estarien autoritzades”, ha explicat.

Districte Digital

Sobre el Districte Digital, Ximo Puig ha definit el projecte com una “operació d’aterratge en l’economia digital per a tota la Comunitat Valenciana des d’Alacant” i que “tindrà inicialment el seu posicionament bàsic en la Ciutat de la Llum”, però que va “més enllà” del complex.

“Anem a treballar en els pròxims mesos perquè, ja durant 2018, es puga instal·lar aquest promotor de Districte Digital que és la gran aposta de la Comunitat Valenciana per a l’aterratge definitiu en la nova economia”, ha indicat.

Així mateix, ha sostingut que l’objectiu del Districte Digital és ser un “revulsiu” per a tractar de basar-se en l’experiència dels emprenedors de la província d’Alacant perquè “l’aprenentatge” servisca a “milers de pimes valencianes”. “Un calaix genèric” per a atraure empreses del nord d’Europa per a “residenciar-se a Alacant” mitjançant “una sèrie d’incentius”.

Comparteix

Icona de pantalla completa