Diari La Veu del País Valencià
Marzà defensa al Senat la dignificació de l’escola pública

El conseller d’Educació, Investigació, Cultura i Esport, Vicent Marzà, va comparéixer ahir en la ponència d’estudi sobre el pacte educatiu, constituïda en el si de la comissió general de les comunitats autònomes del Senat. La intervenció del conseller va tindre com a objectiu contribuir amb millores des de l’experiència valenciana i compartir reflexions sobre els objectius comuns del pacte educatiu estatal d’educació.

Del context general, Marzà va valorar “la necessitat d’aconseguir una escola que faça créixer els alumnes més enllà dels continguts i en què no hi haja diferències socials. A més d’un model educatiu que s’adapte als alumnes, al context i a les seues necessitats, i no a la inversa”. Amb aquest objectiu, Vicent Marzà va exposar els punts en què cal actuar conjuntament i amb perspectiva de futur tenint en compte tots els agents de la comunitat educativa.

Així, en primer lloc, va exposar la necessitat de reduir les desigualtats, incidint en el 15% de famílies que tenen un nivell sociocultural i econòmic baix, fet que té repercussió directa en els resultats acadèmics. En aquest sentit, exemples com la gratuïtat en l’etapa de 0 a 3 anys o el programa Xarxa Llibres faciliten, en opinió del conseller, la reducció de les barreres en l’aspecte econòmic. “Les activitats extraescolars, la regulació dels deures o les ajudes per als menjadors suposen un esforç per a les famílies amb menys recursos. Per aquest motiu han de ser una peça fonamental per a repensar el model educatiu”, va expressar Marzà.

El conseller va destacar també “la importància que siga un pacte ampli, social i pedagògic, en què l’agent final siguen els centres educatius i la presa de decisions vinga des d’aquests. Les comunitats autònomes i l’Estat han d’actuar com a encarregats de la gestió i de la normativa i per a garantir uns mínims comuns, respectivament”. Marzà també va demanar “la dignificació” de la xarxa d’escoles públiques i evitar qualsevol tipus de pagaments a les escoles de titularitat pública, ja que són aquestes les que vertebren el sistema i asseguren els valors d’una societat democràtica i diversa.

En una altra línia, el conseller Marzà va ressaltar la importància dels docents, sobretot pel que fa a la innovació. “Hem de millorar en aquesta qüestió, eliminant les restriccions que no permeten als docents participar d’aquests projectes. També hem de millorar l’accés a la docència amb un sistema que no siga tant una competició, sinó més bé que permeta formar els docents mitjançant les pràctiques als centres, amb tutors experimentats i una avaluació completa del procés de formació”.

A més, el conseller va convidar a repensar aspectes com la repetició del curs, l’aposta pel plurilingüisme real tenint en compte la diversitat cultural i lingüística de l’Estat o l’accés a l’educació no obligatòria en l’etapa de Batxillerat o FP. Com a conclusió, va recordar que l’educació és un element fonamental per a assolir la igualtat d’oportunitats de la ciutadania. “D’aquesta manera, una educació integral per a tota la població és garantia d’un desenvolupament econòmic i d’una integració i cohesió social més gran”, va reblar.

Comparteix

Icona de pantalla completa