Diari La Veu del País Valencià
Els joguets intel·ligents que rebrem el pròxim Nadal

Edificis intel·ligents, cotxes intel·ligents, ciutats intel·ligents, vida intel·ligent… i ara joguets intel·ligents. La competència “feroç” en el sector en què se centren gran part de les il·lusions de la infància, especialment en aquesta època de l’any, està obligant les empreses valencianes a redefinir-se i adaptar-se a una societat en contínua i accelerada transformació.

El camí no està sent fàcil i bé ho saben les mercantils radicades a la comarca de l’Alcoià –principalment a Ibi i Onil. És per això que l’Institut Tecnològic de Producte Infantil i d’Oci AIJU desenvoluparà joguets intel·ligents 4.0 que seran font de dades per a competir en el mercat global. El projecte, que està gestionant-se des de gener de 2017 per a poder fer front a la competència que ens arriba des de la Xina, es diu ‘Cloud4toys’ i té un doble objectiu.

D’una banda, el desenvolupament de joguets que incorporen les noves tecnologies digitals i que estiguen connectats a Internet. L’adaptació tecnològica d’aquestes joguines serà una font de dades que permetrà conéixer patrons en temps real per a millorar tecnològicament. A més, d’aquestes es podran extraure dades de comportament dels usuaris que ajuden els experts a conéixer noves tendències, quant a canvis d’hàbits, conductes i evolució infantil en temps real, en el terreny del joc i joguet. La recollida de dades es produirà sempre sota els paràmetres d’un entorn controlat i segur i regit per l’actual legislació, expliquen fonts d’AIJU.

Juan Carlos Solá: “La pretensió del projecte no és suplantar el joguet tradicional, sinó que permeta un tipus de jugabilitat que siga complementari a les joguines de tota la vida”

Fins ací la teòrica. Però què és un joguet intel·ligent i quina traducció pràctica té ‘Cloud4touy’? “El joguet 4.0 tracta de combinar el producte tradicional amb les aplicacions mòbils per a donar-li un valor afegit”, explica José Carlos Solá, el tècnic d’AIJU responsable de la iniciativa, que està finançada per l’Institut Valencià de Competitivitat Empresarial (IVACE).

Solá adverteix que aquesta adaptació no suposa en cap cas la desaparició dels productes actuals. “La pretensió del projecte no és suplantar el joguet tradicional, sinó que permeta un tipus de jugabilitat que siga complementari a les joguines de tota la vida. El que fem és utilitzar el joguet com un joystick. Si no tens el joguet físic no podràs jugar amb l’aplicació que t’obrirà noves possibilitats”, indica el tècnic d’AIJU.

Tricicles per a aprendre educació vial i personatges de jocs de taula en 3D

La necessitat d’arribar a un públic divers ja ha donat lloc als primer jocs pilot per a diferents etapes d’edat. Per a les etapes més primerenques s’ha desenvolupat una aplicació per a tricicles que permeten la família, a través del mòbil o la tauleta, “situar” el vehicle en els paisatges que més agraden els infant si són molt xicotets. Una altra opció més avançada per a quan tenen major autonomia els oferirà la possibilitat d’aprendre educació vial mentre manegen el tricicle.

En la mateixa línia, s’estan provant aplicacions per a les nines tradicionals. Aquestes apps faran possible que el xiquet que estiga jugant puga triar l’entorn en el qual vol que es desenvolupen les accions de la nina o quines accions vol que realitze.

Un altre exemple és un joguet de muntatge de peces. En aquest cas es podrà col·locar el mòbil sobre les peces i l’aplicació et dirà quines figures es poden realitzar amb elles amb un control del temps que es tarda a aconseguir-lo.

“Els joguets intel·ligents també estan pensats per a activitats en grup i segueixen els criteris d’inclusió i no discriminació”

Però no sols els jocs individuals són objecte de la recerca dels joguets intel·ligents. També aquells que requereixen una participació col·lectiva o de grup tindran aplicacions. “Estem treballant amb els tradicionals jocs de taula des des dos perspectives: des de la realitat virtual que permetrà els participants moure’s pel tauler com si foren una fitxa i des de la realitat augmentada. Aquesta opció farà possible que, enfocant amb el mòbil, aparega un figura en 3D damunt del tauler”, indica Solá, qui subratlla que totes les aplicacions segueixen els criteris per a fomentar jocs inclusius, integradors, no esterotipats i que no discriminen per cap tipus de qüestió.

Cada vegada més personalitzats

Pel que fa al segon objectiu de ‘Cloud4toys’, AIJU desenvolupa, de forma paral·lela, una plataforma “en el núvol” que permeta introduir tot el big data que arreplegaran aquests joguets intel·ligents i que complisca amb els protocols de seguretat. En aquesta plataforma, que recopilarà, tractarà i analitzarà des de les dades de comportament i interacció dels joguets fins a les del procés de producció, AIJU serà l’administrador. A aquesta podran accedir les empreses amb l’objectiu d’aconseguir joguets com més personalitzats millor i una indústria joguetera adaptada a l’entorn 4.0 de presa de decisions en temps real.

Els joguets intel·ligents estan concebuts per a les diversions en grup amb l’objectiu de fomentar les relacions socials / AGENCIA SINC

En definitiva, “es tracta d’aplicar la informació recaptada pels joguets o aplicacions d’aquests per a conéixer com interactua l’usuari amb el joguet. I, d’aquesta manera, poder personalitzar i adaptar els joguets tot el que siga possible als xiquets, fins i tot de diferents països i cultures”, explica Solá, que valora la bona acollida entre les empreses d’aquesta proposta, ja que la majoria estan disposades a traure aquestes novetats al mercat al més prompte possible. “Es parla que d’ací a dos anys, però el procés està sent molt ràpid i els canvis s’estan produint de manera accelerada, de manera que jo no descarte que tinguem joguets intel·ligents valencians en el mercat la pròxima campanya de Nadal”, indica Solá.

“Les empres valoren aquestes aplicacions i no es descarta que la pròxima campanya de Nadal disposem ja al mercat de joguets intel·ligents valencians”

El preu, en aquest cas, no serà un problema en opinió del tècnic d’AIJU, ja que la incorporació de l’aplicació al joguet no suposarà un increment considerable. “Teníem alguns joguets desenvolupats amb components electrònics que hem eliminat o reduït al màxim per a evitar que puge la despesa, ja que quan presentem els joguets a les empreses el primer que pregunten és quant costarà el joguet. Perquè si costa 30 euros i amb l’aplicació puja a 70 no paga la pena, ha de ser una pujada mínima. Per això s’opta per les aplicacions mòbils”, rebla Solá.

Comparteix

Icona de pantalla completa