Diari La Veu del País Valencià
El sistema de sancions als treballadors entrebanca l’acord amb FGV per a desconvocar la vaga

Els treballadors de conducció i circulació de Ferrocarrils de la Generalitat Valenciana (FGV) voten aquest dijous la proposta que l’empresa els ha remés per a acabar amb la vaga de metro que va començar al setembre. El director gerent de l’empresa, Juan Andrés Sánchez Jordán, va assegurar el dimecres que la proposta d’acord facilitada al Comité d’Empresa “recull al 100%” els punts plantejats per UGT, CCOO, SIF i SCF, convocants de les aturades. Fonts sindicals han explicat a aquest diari que això no és cert i que des de FGV els estan “venent fum”.

El principal punt discordant emana de la Llei de Seguretat Ferroviària, actualment en tramitació parlamentaria. La norma tipifica quines accions són sancionables i estableix una pena econòmica per a cadascuna d’elles, suma més elevada que la del seu reglament. Els sindicats remarquen que ja tenen un mecanisme de sancions que regula i castiga les possibles infraccions. Asseguren que estan disposats a adaptar-lo per a afegir possibles accions sancionables que la Llei contemple però el seu reglament no, com proposa l’empresa. No obstant això, demanen que a l’hora d’aplicar un possible càstig a un treballador de conducció o circulació, la sanció econòmica siga la que recull la normativa de FGV, “ja suficientment lesiva”. Per la seua banda, Jordán ha assegurat que l’empresa Ferroviària no pot intervindre en el que diu la Llei perquè “actualment està en tramitació parlamentaria”.

Segons explica Alicia Murcia, del sindicat SCF, ni la normativa en tràmit ni l’empresa de Ferrocarrils els garanteix aquesta qüestió, que és “una de les preocupacions màximes dels treballadors de FGV”. Malgrat que aclareix que aquest aspecte de la negociació no és l’únic requisit per a arribar a un acord, sí que considera que si el text remés per l’empresa incloguera aquesta garantia jurídica, seria més senzill arribar a un acord. Els treballadors tenen previst votar aquest dijous la proposta i la representant d’SCF augura que el resultat no serà favorable al text, “però seran els treballadors els que prenguen la decisió, assegura.

Condicions laborals

Pel que fa a la resta de reivindicacions en matèria de condicions laborals, Murcia ha destacat que s’han aconseguit “part” de les reivindicacions que els sindicats demanaven, malgrat que haurien volgut que certs aspectes es definiren més. Segons explica, en previsió que els sindicats que no secunden la vaga es pugueren queixar per no estar inclosos en la negociació, i a més perquè la llei els empara, “el document redactat per l’empresa contempla que, en cas de ser signat, es crearan taules de negociació de les quals formaran part tots els sindicats amb representació a FGV” per a evitar així que si finalment hi ha acord, aquest puga ser tombat per un recurs.

El problema principal que destaca la sindicalista “és que no s’especifica cap garantia” sobre quin serà el final d’aquesta negociació. Tanmateix, ha assenyalat que continuen oberts al diàleg, malgrat que ha lamentat que l’empresa “no ha volgut asseure’s a parlar fins que no s’ha convocat una vaga”.

La proposta de FGV inclou alguns aspectes importants com és la limitació de 8 dies seguits de feina en cicles diürns i estableix un màxim de 4 jornades nocturnes de feina consecutives. Aquestes pautes no són vàlides pe als maquinistes de tracció dièsel, que no podran superar els 5 dies consecutius de treball. Pel que fa a les hores extra, proposen que a partir de l’1 de gener de 2018 no es puguen superar les 10 hores. En aquests moments, el límit està en 12 hores extra. A més, proposen que a partir del 2019, es rebaixe el límit a 9,5. Amb intenció de fomentar la flexibilitat, FGV proposa que els dies lliures es puguen demanar amb 10 dies d’antelació. Quant a la jornada laboral, la proposta determina que per als reguladors ha de ser mínim de 6 hores. Estableix també un descans de 10 minuts cada 2 hores en situacions en què no es puguen fer descansos per a previndre la fatiga.

Precisament la qüestió de la fatiga és una de les demandes principals dels sindicats, “perquè els errors provocats pel cansament són la causa per la qual després se sanciona els treballadors”. Les agrupacions sindicals denuncien que tenen una “important saturació laboral que influeix en la seguretat dels usuaris i dels treballadors”.

Comparteix

Icona de pantalla completa