Diari La Veu del País Valencià
Igualtat llança una campanya per a impulsar la compra de joguets sense estereotips de gènere

Vicepresidència i la Conselleria d’Igualtat i Polítiques Inclusives han engegat una campanya publicitària per a aquest Nadal en col·laboració amb el col·lectiu Lambda sota el lema ‘El joguet no te gènere’ i amb l’objectiu de conscienciar la societat en la compra de joguets sense estereotips de gènere, “com un pas més en la construcció d’una societat igualitària, inclusiva i diversa on tinguen cabuda diferents sensibilitats”.

Així ho ha explicat el secretari autonòmic d’Inclusió i de l’Agència Valenciana d’Igualtat, Alberto Ibáñez, qui ha indicat que enguany s’ha decidit recuperar aquesta campanya publicitària amb l’objectiu que les persones adultes i les empreses “no contribuïsquen a perpetuar estereotips de gènere en la compra de joguets per a educar en igualtat de gènere”, segons ha informat la Generalitat en un comunicat.

Ibáñez ha indicat que, durant els primers anys, els infants “estan lliures d’estereotips de gènere. Els comencen a fabricar al llarg del seu desenvolupament i a mesura que es fan majors. Són les persones adultes les que determinen si un joguet és per a xiquets o per a xiquetes”.

En aquest context, ha assenyalat que els joguets exerceixen un paper “fonamental” en la creació de la identitat de gènere, ja que “transmeten valors socials i culturals determinants per als futurs rols dels xiquets i xiquetes”. Per aquesta raó, ha recalcat Alberto Ibáñez, “adquireix tanta importància el paper de les persones adultes a l’hora d’eliminar els estereotips en els joguets i de fomentar l’espontaneïtat, ja que s’ajuda a construir una major igualtat entre homes i dones”.

La campanya que la Conselleria d’Igualtat realitza per segon any pretén, segons Ibáñez, “visibilizar que els joguets no tenen gènere” i, al mateix temps, “propiciar un canvi perquè no es quede en una simple acció publicitària, sinó que perdure com un hàbit que possibilite un canvi de mentalitat” perquè la igualtat i la inclusió siguen “un compromís de tots i totes per a combatre els prejudicis que impedeixen avançar cap a una societat igualitària.

Respecte a la campanya, que es va a difondre del 14 al 18 de desembre en televisions, premsa escrita, xarxes socials i plataformes digitals, el secretari autonòmic ha assenyalat que es tracta d’una acció “transversal” que recorre els principals pilars en matèria d’igualtat: la igualtat de gènere, la diversitat i el dret a jugar.

Alberto Ibáñez ha advertit que una de les bases sobre la qual es construeix i perpetua la igualtat “és, precisament, l’originada per l’assignació de rols per gènere i que de manera tan explícita es pot observar en els joguets”.

A més, la campanya pretén fomentar la diversitat perquè “un xiquet pot jugar amb el que vulga i és responsabilitat de les administracions trencar les exclusions de gènere que després donen lloc a situacions d’assetjament”, ha indicat el secretari autonòmic.

En aquesta línia, Ibáñez ha insistit també “en el dret universal de qualsevol xiquet a jugar”, que ha de poder exercir-se “sense perjudicis ni restriccions imposades per estereotips rancis”. Per al secretari autonòmic d’Inclusió, els joguets han d’afavorir “rols respectuosos amb els gèneres i estimular la cooperació igualitària” i no “tancar el xiquet o la xiqueta en un determinat paper suposadament concordant amb el seu sexe”.

Un estudi sobre 500 famílies

El secretari autonòmic d’Igualtat s’ha referit a un estudi finançat per l’Institut Valencià de Competitivitat Empresarial (Ivace) i realitzat per l’Institut Tecnològic AIJU sobre una mostra de 500 famílies i que se centra en la multiculturalitat, estereotips de gènere i diversitat funcional en el joc i els joguets. Aquest posa en relleu que, en línies generals, el 75% dels espanyols considera que els joguets segueixen sent sexistes.

Una altra de les conclusions de l’estudi evidencia que més del 30% de les famílies opina que són els adults i la societat els que fan que el joguet siga sexista. Així mateix, segons l’estudi, existeix un canvi en les tendències i preferències dels joguets infantils, ja que ni totes les xiquetes s’associen amb el “rosa” ni tots els xiquets, amb el “blau”. Un 55% de les xiquetes segueixen interessades en aquest color, el món de les princeses i la moda, però la resta de les xiquetes presenten perfils amb preferències pel món dels esports i el tecnològic i volen ser creadores i inventores.

L’informe reflecteix com, en el 33% dels casos, les famílies amb filles d’1 a 9 anys han comprat per a elles joguets de temàtica de superherois i el 35% ha comprat nines per als seus fills homes. Al seu torn, quasi el 60% de xiquets homes de l’estat espanyol juga amb nines.

Comparteix

Icona de pantalla completa