Diari La Veu del País Valencià
El MuVIM exposa el context hostil de la dona basat en els films d’Aki Kaurismäki

El Museu Valencià de la Il·lustració i la Modernitat ha centrat el seu interés en el dibuix i, més concretament, en el figuratiu, un estil que està revifant, per la qual cosa el museu no ha volgut deixar passar l’oportunitat d’acollir l’exposició La venedora de mistos de la guanyadora del III premi de Dibuix DKV-MAKMA, Marta Beltrán, que es podrà veure a la sala alta del MuVIM fins al 14 de gener.

El revifament de l’art figuratiu és un fet, segons va destacar el responsable d’exposicions del MuVIM, Amado Griñó, aquest dijous durant la presentació de l’exposició de l’artista granadina. Per aquesta raó, el museu ha aprofitat l’ocasió per a incloure aquesta mostra de l’obra guanyadora del premi que lliuren la companyia d’assegurances (DKV) i la revista especialitzada (MAKMA). Es tracta de dibuixos en formats d’1,5 i 2 metres on Beltrán parla de l’aïllament i soledat de la dona, partint de dos influències clares: d’una banda, del conte de Hans Christian Andersen, La petita venedora de mistos, i de l’altra, la pel·lícula d’Aki Kaurismäki, La xica de la fàbrica de mistos.

L’obra de Marta Beltrán parteix de l’ús del blanc i el negre, però “m’era impossible no atendre al color de la forma com l’utilitza Kaurismäki”. Així, l’artista va incloure en els seus dibuixos els colors que han caracteritzat el film del cineasta finés, com ara el roig, el blau, el groc i l’ocre. “A partir de l’obra d’un altre autor et descobreixes a tu mateix”, va explicar Beltrán. Al remat, la dona n’és la protagonista de l’obra acompanyada per elements provinents d’allò quotidià. Iris, la protagonista del film, “m’interessa també per l’entorn d’on prové i on viu, un ambient hostil”, va apuntar l’artista. Tot i l’essència estètica de l’art figuratiu, els colors li aporten a la sèrie de dibuixos certes referències a l’art pop, va explicar l’autora. Detalls com el treball sobre els rostres, sobretot l’expressió dels ulls i l’ús en préstec de detalls d’altres quadres clàssics de la història universal, proposen al visitant una reflexió sobre una altra venedora de mistos.

La venedora de mistos és una obra que es manté oberta a la investigació. La mostra es divideix en tres seccions que indaguen en la representació de la dona: en l’espai interior, en les formes d’interacció amb l’altre i en el caràcter simbòlic de la seua relació amb els objectes com a prolongacions del seu propi ser, companyia o atrezzo. En l’exposició també es pot veure una selecció d’esbossos i dibuixos més xicotets que mostren el procés de treball de l’artista. A més, els visitants podran gaudir d’una caixa de llum en què podran veure escenes de les pel·lícules que han inspirat l’artista o han sigut referència per a l’elaboració dels dibuixos.

Aquest divendres, a més a més, el MuVIM projectarà la cinta d’Aki Kaurismäki, La xica de la fàbrica de mistos, que “servirà per a comprendre millor l’exposició”, va concloure el director del MuVIM, Rafael Company.

Comparteix

Icona de pantalla completa