Diari La Veu del País Valencià
L’Advocacia de la Generalitat responsabilitza l’exconseller del PP José Ciscar de la contractació d’un treballador ‘zombi’ en Ciegsa

L’Advocacia de la Generalitat Valenciana ha aportat al jutjat que investiga l’anomenat cas Imelsa un informe en el qual assenyala que l’exconseller d’Educació i exvicepresident del Consell i actual líder del PP provincial d’Alacant, José Ciscar, va autoritzar la contractació de l’exregidor del PP de València, Emilio del Toro, com un empleat ‘zombi’ –que no acudia al seu lloc de treball– en l’empresa pública de construcció d’infraestructures escolars Ciegsa.

Així figura en un escrit –al que ha tingut accés Europa Press– presentat per l’Advocacia al jutjat d’instrucció número 18 de València, dins de la peça separada del cas Imelsa en la qual s’investiguen presumptes irregularitats en la contractació de personal per a Ciegsa que, en realitat, no hauria realitzat funcions en l’empresa pública dependent de la Conselleria d’Educació.

L’Advocacia recorda que ja va remetre a l’instructor un informe de Ciegsa sobre les “evidències” existents que alguns empleats “mai” van prestar serveis per a la mercantil, però afegeix que en el procés de recopilació d’aquesta documentació han aflorat nous contractes laborals amb persones que “mai” van treballar per a Ciegsa, però que rebien mensualment, a càrrec de l’erari públic, una retribució en concepte de nòmina. Aquests suposats treballadors ‘zombis’ es dividirien en dos grups i els perjudicis econòmics derivats de les contractacions s’eleven, segons el nou informe, a 2,5 milions d’euros.

D’una banda, apunta a persones contractades directament per Ciegsa com a treballadors d’alta direcció que mai van exercir tals labors. Ací s’inclouen dos noms, un d’ells el d’Emilio del Toro que, segons afirma l’escrit, va ser contractat el 19 de juliol de 2011 mitjançant un contracte autoritzat per José Ciscar per a “desenvolupar les funcions corresponents a les relacions de Ciegsa amb la Conselleria d’Educació”.

No obstant açò, apunta l’Advocacia que Del Toro no va rebre poders notarials de cap tipus delegats pel Consell d’Administració com seria propi d’un contracte d’aquestes característiques ni mai va tenir despatx ni lloc de treball en la seu de Ciegsa, ni compte de correu electrònic corporatiu ni va figurar en els llistats d’extensions telefòniques d’aquell període.

Un altre contracte d’alta direcció del que dubta l’informe de l’Advocacia es va realitzar a una altra persona que va ser reclutada el 18 de desembre de 2007 mitjançant un procés selectiu “per a un lloc inexistent” en Ciegsa i contractada després mitjançant la figura d’alta direcció pel llavors conseller delegat José Luis López Guardiola.

En el segon grup de presumptes ‘zombis’, aquests incorporats a través d’empreses de treball temporal (ETT) amb expedients autoritzats per Máximo Caturla, se citen els noms de sis persones, entre elles la diputada del grup parlamentari del PP en les Corts, Beatriz Gascó, contractada per a l’empresa pública del 26 de juliol de 2006 fins a juliol de 2007 com a administrativa de la divisió de Relacions Institucionals.

L’informe apunta que aquests contractes eren laborals ordinaris, però els treballadors “mai van prestar els seus serveis per a Ciegsa, ja que no existeix rastre en l’empresa que realitzaren activitat alguna”.

Així mateix, en el cas d’una de les treballadores, l’informe assenyala que “resulta curiós” que l’ETT comunicara a Ciegsa que com a resultat del procés de selecció la considerava la millor opció quan el conseller delegat de Ciegsa ja havia autoritzat la seua contractació en un escrit datat dos dies abans. Per tot l’exposat, l’Advocacia de la Generalitat demana al jutjat que incorpore aquestes dades a la causa oberta i es realitzen les investigacions oportunes.

Comparteix

Icona de pantalla completa