Diari La Veu del País Valencià
‘Artenblanc’, el projecte cultural per a rellançar la creació artística de la moda

Després de dèsset edicions amb diferents vessants i modalitats, la València Fashion Week (VFW) va baixar-se de la passarel·la a finals de 2014 per la manca de pressupost i de suport institucional i privat, segons van denunciar en el seu moment els organitzadors. Ha sigut un període de silenci i d'”invisilitat” per als dissenyadors valencians que han trobat a faltar el principal aparador per a exhibir el seu treball.

El retorn de la VFW, tal com va ser concebuda, no és possible, però des de la Generalitat Valenciana s’ha fet el primer pas perquè el sector torne a recuperar l’espenta. I ho fa a través de la Conselleria de Cultura, Recerca, Educació i Esport que finança amb més de 72.000 euros el projecte expositiu de moda ‘Artenblanc’, que té com a objectiu impulsar la creació innovadora i artística de la moda. Que s’inicie la recuperació amb un projecte que té el suport de la Direcció General de Cultura té la seua raó. “La moda és cultura. Naix d’un procés de creació artístic que s’inicia amb un dibuix, amb un esbós, que va prenent forma i va implicant molts sectors industrials de la societat: tèxtil, complements, comerç, difusió”, va explicar la directora general de Cultura, Carmen Amoraga, durant la presentació alhora que es va mostrar convençuda de l’èxit d’una mostra que servirà “per a vertebrar el país”.

Carmen Amoraga: “La moda és cultura. Naix d’un procés de creació artístic que s’inicia amb un dibuix, amb un esbós, que va prenent forma i va implicant molts sectors industrials de la societat”

Així mateix, Amoraga va assenyalar que ‘Artenblanc’ és un projecte “transversal en què es mescla moda, cultura, literatura, plàstica, música, bellesa, moviment, dansa i teatre “per a poder gaudir amb els cinc sentits”. Amoraga va insistir en el gran talent artístic que hi ha al País Valencià i que és responsabilitat de l’administració facilitar el camí perquè es puga mostrar.

Moda en itinerància per diferents llocs expositius

‘Artenblanc’ reuneix els dissenys d’una trentena de dissenyadors –el 70% d’ells són valencians– del panorama actual al voltant de la moda per a donar vida a una mostra inèdita, el denominador de la qual és un únic ‘outfit’ per a home o dona, confeccionat en color blanc. “L’exigència del blanc per als dissenys que exhibiran els models i les models és perquè rememora el moment en què el pintor es troba amb el llenç nu”, va explicar el comissari de l’exposició, Josep Lozano. La mostra s’inaugurarà al Menador de Castelló el pròxim 21 de desembre i s’exhibirà fins al 14 de gener del 2018. Seguidament, ‘Artenblanc’ es podrà veure al Monestir de Sant Miquel dels Reis entre el 26 de gener i el 18 de febrer, però la desfilada tindrà lloc al Centre del Carme. La Llotja del Peix d’Alacant serà la destinació final de la mostra i allí el públic podrà gaudir-ne del 2 de març fins a l’1 d’abril.

Amb aquesta “itinerància” es vol palesar una de les grans transformacions que estan afectant totes les passarel·les de moda internacional. “El model d’exhibició en un únic lloc on pots veure pells, banyadors, prêt-a-porter i alta costura està caient en desús. I nosaltres obrim un nou camí a través del qual mostrarem qui és qui en el disseny valencià; és una forma d’actualitzar el panorama. Volem donar exemple de la gran quantitat de gent que treballa en el món de la moda i que dissortadament no té cap plataforma valenciana on fer-se visible”, va asseverar Lozano. En la mateixa línia, va assegurar que ara ja no cal exhibir una col·lecció sencera perquè els dissenyadors puguen exhibir el seu talent. “Amb un únic treball és possible i amb ‘Artenblanc’ ho demostrem”, va dir.

Josep Lozano: “Volem donar exemple de la gran quantitat de gent que treballa en el món de la moda i que dissortadament no té cap plataforma valenciana on fer-se visible”

Això no obstant, dins de totes les activitats que s’han programat al voltant de la mostra, s’oferirà la possibilitat que els nous talents puguen exhibir “col·leccions càpsules”, segons va avançar la coordinadora Sonia Vilar, qui va lamentar la “pèrdua” de grans talents perquè no s’arriba al públic. “Hem d’aconseguir que la societat veja la moda des d’un altre prisma i la cultura n’és un dels millors”, va insistir.

“Renyits” amb la indústria

Així mateix, i segons va explicar Josep Lozano, ‘Artenblanc’ servirà per a destacar l’altra transformació fonamental en el sector de la moda i que està afectant l’actual model de consum. “Ja no serveixen les col·leccions cada sis mesos. Ara el client ha arribat a la conclusió que veu una cosa i la vol immediatament. I a això s’estan adaptant els dissenyadors”, va indicar Lozano. “Amb la seua manera d’entendre i treballar la moda, els creadors aporten una nova etiqueta al cada vegada més acomodatici món tèxtil, que en moltes ocasions sols veu en la comercialitat l’única eixida”, va expressar Lozano.

Des d’aquesta perspectiva el comunicador va assenyalar que la següent fase d’aquest projecte hauria d’analitzar la moda des de la perspectiva industrial. “Sempre ho hem dit, que haurien de caminar junts, però dissortadament la gran indústria està renyida amb el disseny. Estan fora del circuit perquè són grans empreses de comercialització i consum. No els interessa l’autoria, contracten la persona que volen perquè dissenye els patrons, però el seu nom no apareix en lloc”, va criticar durament.

Sobre la continuïtat d”Artenblanc’, Amoraga va confiar que es renovarà l’any vinent, mentre que Lozano va indicar que seria el desitjable. En aquest sentit, va instar la iniciativa privada a sumar-s’hi. “Enguany no hi ha iniciativa privada, però després de veure la mostra i la potencialitat que té el sector estic convençut que tindrem una segona edició”, va reblar el comissari de l’exposició.

En el projecte participen una trentena de creadors de moda que s’exhibeixen en alguna de les plataformes de promoció i difusió de la moda en l’àmbit nacional/internacional, com Alalá Costura, Alejandro Resta, Anillarte, Benavente Atelier, Bibian Blue, Cuberoquesada, Daluna, Eugenio Loarce, Guatermelon, Higinio Mateu, Hortensia Maeso, Juan Vidal, Luis Rocamora, Mané Mané, Mario Coello, Miguel Vizcaíno, Paco Roca, Roberto Diz, Savage, Sebastián Chavarriaga, Siglo Cero, Suite Studio, Uke Forever, Ulises Mérida, Yvan Andreu i Visori Fashionart.

Comparteix

Icona de pantalla completa