Diari La Veu del País Valencià
El deute de la Generalitat es va situar en 44.435 milions en setembre, el 40,9% del PIB

El deute públic de la Generalitat s’ha situat en 44.435 milions d’euros en el tercer trimestre d’enguany, la qual cosa suposa una reducció de 228 milions des de l’1 de gener i de 540 milions respecte al trimestre anterior, segons les dades que ha publicat el Banc d’Espanya a través de la seua pàgina web.

Aquest deute representa el 40,9% del Producte Interior Brut (PIB) del País Valencià. Així, la Generalitat continua sent l’administració autonòmica més endeutada en relació a la seua riquesa, seguida de Castella-la Manxa, amb el 36,4%, i de Catalunya, amb el 35,1%. En canvi, País Basc (14,6% del PIB), Madrid (14,9%) i Canàries (16,6%) són les que menor deute tenen respecte al PIB.

La Generalitat ha indicat en un comunicat que la minoració de la càrrega financera és conseqüència “del bloqueig del FLA extraordinari per part del govern” espanyol, que no va activar aquesta mesura de liquiditat fins a octubre, i d’operacions conjunturals de tresoreria a curt termini que es revertiran al tancament de l’exercici”.

“Mentre no s’aprove un nou model de finançament autonòmic que substituïsca l’actual, caducat des de l’1 de gener de 2014, i que pose fi a la discriminació financera” del País Valencià, “la Generalitat es veurà abocada a desviacions de dèficit autoritzat, que es cobreixen amb el FLA extraordinari”, ha assenyalat el departament que dirigeix Vicent Soler.

D’aquesta manera, assenyalen que la reducció en el trimestre és “una situació transitòria que es regularitzarà en finalitzar l’exercici”. “Fins al 30 de setembre, el Consell ha disposat la part corresponent del FLA ordinari, que cobreix el dèficit autoritzat pel govern espanyol i que enguany se situa en el 0,60% del PIB (658 milions), així com el finançament de la devolució de les liquidacions negatives de 2008 i 2009 i aquests imports incrementen l’endeutament”, ha explicat.

En canvi, Hisenda ha indicat que fins a octubre no es va rebre res del FLA extraordinari per la desviació del dèficit de 2016 (832 milions), que suposa un import total de 1.500 milions, a pesar que “la Generalitat ha reclamat insistentment al govern central la calendarització del FLA extraordinari, així com de la liquidació del model, que es cobra al juliol, amb la finalitat de poder realitzar una gestió planificada i ordenada de la tresoreria”, recorda.

Comparteix

Icona de pantalla completa