Diari La Veu del País Valencià
El 77% de les places residencials municipals estaran finançades per la Generalitat

Vicepresidència i la Conselleria d’Igualtat i Polítiques Inclusives han ampliat l’oferta de places residencials públiques de persones majors dependents per a 2018 a través de l’increment de 3,8 milions d’euros en la línia de finançament de centres residencials de titularitat municipal, segons ha anunciat la vicepresidenta del Consell, Mónica Oltra. D’aquesta manera, amb 542 places més, el total de places finançades a través del concert amb entitats municipals arriba a les 1.447 en diferents centres residencials valencians.

Aquesta quantitat suposa el 77% del total de places de caràcter municipal, ja que en aquests moments hi ha 1.894 places en centres residencials gestionades per ajuntaments de les tres demarcacions, de les quals la Conselleria d’Igualtat i Polítiques Inclusives en finança 1.477. La vicepresidenta ha recordat que a principis de legislatura “el percentatge de places municipals finançades per la Conselleria no arribava al 50%”.

Oltra ha incidit que aquest increment en la subvenció de places municipals “evidencia que des del Consell del Botànic s’aposta per la gestió pública com a primera opció, enfront d’altres models residencials que únicament pretenien beneficiar uns pocs i aconseguir que algunes persones feren negoci a costa del benestar de les persones majors”.

Per demarcacions, de les 532 noves places concertades per la Conselleria, 198 corresponen a residències municipals per a persones majors dependents d’Alacant; 303, a centres de València, i 31, als de Castelló. Amb l’increment pressupostari de 3,8 milions per al finançament de les 532 noves places, la Conselleria d’Igualtat i Polítiques Inclusives arreplega en el projecte de pressupostos per a 2018 un total de 34 milions d’euros per al concert de 1.477 places de titularitat municipal, 279 de municipis de la demarcació de Castelló i 338 d’Alacant, mentre que 860 són places finançades de centres municipals de la demarcació de València.

Un nou model residència

Davant la necessitat de reordenar un sector, “abandonat durant anys”, la Conselleria aposta per un canvi de model en el qual l’únic interés i el centre de la gestió dels recursos públics siga “una atenció de qualitat i la dedicació als residents”, amb l’objectiu d'”humanitzar” els centres residencials per a persones majors, de manera que s’assemblen “cada vegada més a una llar on els usuaris troben un entorn afectiu i familiar”, ha afirmat Oltra.

L’ampliació de les places municipals i la col·laboració amb diputacions i ajuntaments s’emmarca dins de les actuacions iniciades per Vicepresidència i la Conselleria d’Igualtat i Polítiques Inclusives dins del Pla de Reordenació del Sector Residencial per a persones majors de la Comunitat Valenciana, dissenyat amb l’objectiu de reformar el sector “atenent a les necessitats de l’usuari, la qualitat i calidesa del servei i garantint unes condicions laborals dignes per als professionals dels centres”, ha explicat la vicepresidenta.

Entre altres mesures del pla, la Conselleria, a través del programa ‘Queda’t a prop’, garanteix que totes les persones majors que sol·liciten atenció residencial tinguen accés a una plaça pública o pagada amb fons públics en igualtat de condicions, amb major llibertat d’elecció i el més a prop possible del seu domicili i del seu entorn familiar, de manera que se senta “com a casa”.

Amb aquesta mesura, ha explicat la vicepresidenta, “garantim la proximitat al propi domicili de l’usuari” i així, en els casos en els quals les residències sostingudes amb fons públics no disposen d’una plaça a menys de 20 quilòmetres de distància, la Conselleria ofereix una prestació de garantia perquè l’usuari puga romandre el més a prop del seu entorn familiar, “el que fins ara no sempre ocorria”. “Així mateix i continuant amb l’objectiu de millorar el model residencial, el Consell del Botànic va aprovar el passat mes de novembre el decret pel qual es desenvolupa l’acció concertada per a la prestació de serveis socials en l’àmbit de la Comunitat Valenciana per entitats d’iniciativa social”, ha explicat Oltra.

La Conselleria establirà amb aquest nou decret un concert social que substituirà l’actual model de subvenció amb les entitats del tercer sector que gestionen centres i serveis previstos en la llei i en el Catàleg de Serveis Socials, i que regularà l’activitat desenvolupada per aquestes entitats, garantirà la transparència, publicitat i eficiència, assegurarà la qualitat en el servei a les persones i atorgarà estabilitat financera a les entitats i laboral als professionals que treballen en elles.

S’estima que aquest decret beneficiarà 442 centres i 9.581 usuaris dels sectors de persones majors, infància, inclusió, diversitat funcional, dones, persones migrants i famílies.

Comparteix

Icona de pantalla completa