L'exdirectora de l'IVAM es nega a declarar per les irregularitats en la gestió del museu

Consuelo Císcar va utilitzar 4 treballadors per a promocionar la carrera artística del seu fill, segons els investigadors
/ València
18 desembre 2017 01:00h

L'exdirectora de l'Institut Valencià d'Art Modern (IVAM), Consuelo Císcar, s'ha acollit al seu dret a no declarar davant el jutge per les presumptes irregularitats que se li atribueixen en la gestió del museu en l'època en la qual ella el dirigia. Císcar estava citada aquest dilluns al jutjat d'instrucció número 21 de València per a declarar com a investigada.

En la causa hi ha 12 persones més imputades: el seu fill, Rafael Blasco, conegut com a 'Rablaci'; el subdirector d'Administració i Finances del centre d'art, Juan Carlos Lledó; de Gestió Interna, Juan Bría; de Publicacions, Norberto Martínez; la tècnic artística, Raquel Gutiérrez; Pilar Mundina, que exercia com a la seua assistenta personal en viatges; Jorge García Vallés, qui exercia el càrrec de tècnic d'acció exterior; María Ángeles Valent, cap de Departament de Desenvolupament a l'IVAM, i l'administrador de Valsatrans i Logística de l'Art, Enrique Martínez. 

Així mateix, figuren com a investigats en la causa una extreballadora de l'SGAE a la Xina i representant de la Xangai International Culture Association (SICA) i el seu marit, així com un fotògraf, tots ells per suposadament utilitzar recursos del museu per a promocionar la carrera artística de 'Rablaci'. 

Císcar estava citada a les 10 hores al jutjat i ha acudit acompanyada del seu advocat. No ha volgut fer declaracions als mitjans de comunicació i ha explicat que no parlaria mentre part de la causa siga secreta.

No és la primera vegada que l'exdirectora ha d'acudir al jutjat. Ja ho va fer el passat mes de març, quan va haver d'acudir a una compareixença en la qual la Fiscalia Anticorrupció va sol·licitar la retirada del passaport tant per a ella com per a 'Rablaci', fill de l'exconseller de Solidaritat, Rafael Blasco, empresonat pel frau de subvencions al Tercer Món.

Aquell dia, després de comparéixer al jutjat, Císcar va afirmar a la premsa que no diria res de la vista perquè no li "tocava" a ella. Es va limitar a afirmar que esperava que "tot això acabe be" i, preguntada per si era optimista, va respondre: "Jo sempre sóc optimista per naturalesa". 

La jutgessa va acordar retirar el passaport tant a Císcar com al seu fill en veure risc de fugida i els va prohibir eixir del territori Schengen. L'exdirectora va recórrer contra aquesta mesura en no veure-la "necessària", però es va rebutjar el seu escrit.

Segons alguns informes policials, Císcar va utilitzar quatre treballadors del museu per a promocionar la carrera professional i fer el currículum al seu fill artista. Funcionaven a manera d'una "estructura piramidal organitzada". Es tracta de Norberto Martínez, María Ángeles Valent, Jorge García i Raquel Gutiérrez. 

Cadascuna d'aquestes persones "tenia una funció i jerarquia ben definides. A més, les seues accions eren reiterades en el temps a mesura que s'organitzava una nova exposició en l'estranger". Davant aquests fets, entre els anys 2008 i 2011, Císcar "hauria dirigit aquest grup organitzat de persones que, a l'empara del IVAM, incloent els seus contactes i influències institucionals i el seu personal laboral, hauria promocionat la carrera professional del seu fill". 

Per la seua banda, 'Rablaci', segons estima la policia, era "coneixedor" que personal de l'IVAM, a les ordres de la seua mare, participava "activament" en la gestió i elaboració de les seues exposicions en l'estranger així com en el seu currículum.

next