El Tribunal de Comptes cita les exconselleres del PP Lola Johnson i Trini Miró per la compra de Valmor per un euro

En el procediment, obert a instàncies de la Generalitat, es reclamen a l'exconsellera Johnson els 24 milions de deute que va assumir el Consell comprant l'empresa organitzadora de la F1
/ València
18 desembre 2017 01:00h
Les exconselleres d\'Esport del PP, Lola Johnson (esquerra), i Trini Miró (dreta), en una imatge d\'arxiu.

La secció d'Enjudiciament del Tribunal de Comptes ha citat per al pròxim 1 de febrer les exconselleres del Partit Popular Lola Johnson i Trini Miró dins del procediment instat per la Generalitat davant aquest organisme per presumptes irregularitats comptables en la compra per part del Consell de l'empresa privada Valmor Sports, que organitzava la Fórmula 1 a València. Així consta en una notificació, a la qual ha tingut accés Europa Press, en què el Tribunal de Comptes cita ambdues exconselleres i altres responsables en aquell moment a un acte d'audiència prèvia que se celebrarà a les 10 hores en la sala de justícia d'aquest òrgan a Madrid, i en la qual se'ls adverteix que han de comparéixer assistides pel seu advocat i degudament representades. Contra aquesta resolució cal interposar recurs de reposició.

La citació s'emmarca dins del procés de reintegrament en què l'actual Generalitat Valenciana demana la devolució de 24 milions d'euros en la demanda formalitzada davant el Tribunal de Comptes per presumptes irregularitats comptables en la compra de l'empresa privada Valmor Sports, la mercantil creada ad hoc per a fer-se càrrec de l'organització del Gran Premi d'Europa celebrat entre 2008 i 2012 a València.

La reclamació d'aquesta quantitat es dirigeix contra l'exconsellera de Turisme, Cultura i Esport del PP Lola Johnson –investigada judicialment a València en aquest cas– i altres quatre directius de la societat Circuit del Motor i Promoció Esportiva. Subsidiàriament, en cas de rebutjar-se aquesta primera petició, la Generalitat reclama 14,6 milions a Johnson i als quatre directius, i també a l'exconsellera del PP de Cultura i Esport, Trini Miró.

Des del Consell ja van anunciar el passat mes de febrer que es personarien en el procediment obert al Tribunal de Comptes en relació amb la compra de Valmor Sports amb la finalitat de recuperar "fins a l'últim cèntim balafiat", van explicar llavors.

En el marc d'aquest procediment, l'Advocacia de la Generalitat va formalitzar la demanda contra Lola Johnson i Trini Miró, ja que ambdues van ser presidentes del Consell d'Administració de la societat pública Circuit del Motor, la primera entre meitat de 2011 i meitat de 2012 i la segona de 2007 a 2011.

En el procés inclouen a José Miguel Escrig, Julio García Gimeno i Blanca Tomás, que ostentaven els poders "per a realitzar tota classe de pagaments, verificar els llibres de comptabilitat i reclamar el que es deu a la societat"; així com a Luis Lobón, que va subscriure el contracte d'adquisició de participacions de Valmor per delegació del Consell d'Administració de la Societat Circuit del Motor.

La Generalitat, en primer lloc, reclama solidàriament 23,99 milions a Lola Johnson i a altres quatre exdirectius per considerar que la compra de Valmor Sports per part de la societat pública Circuit del Motor per un euro va suposar una operació que va causar un forat per valor de 24 milions en els comptes públics. Subsidiàriament, exigeix a totes aquestes persones, i també a l'exconsellera Trini Miró –que no va participar en la compra– que abonen els 14,6 milions d'euros de deute que tenia Valmor Sports en el moment de la compra.

L'Advocacia sosté en el seu escrit que els demandats no solament van percebre el deute, sinó que no consta que el van reclamar a Valmor. I afegeix que si la situació de l'empresa era "tan delicada com sembla i es volien desprendre de la documentació que tenien els responsables, la seua obligació, per a la qual estaven facultats, era utilitzar tots els mitjans possibles per a frenar-ho".

A més, manté que es va proposar a la Junta d'Accionistes de la societat la compra de Valmor tot i saber que tenia un valor comptable negatiu (passius enfront de tercers de 31,8 milions i una previsió de patrimoni net negatiu de 14,6) i sense advertir que aquest fet constitueix una conducta realment de "gravíssima negligència". Afegeix, a més, que la decisió es va prendre fora de l'ordre del dia.

L'adquisició de Valmor Sports SL continua la demanda i va "mes enllà de l'autoritzat per la Junta d'Accionistes, i no solament perquè s'incloïen clàusules que podien causar perjudicis als fons públics". En aquest punt, recorda que l'acord de la junta "solament autoritza a l'adquisició de Valmor per 0,99 euros, quan en realitat va suposar un desemborsament molt major". També rebutja que la compra de Valmor per un euro fóra l'operació més raonable per a garantir la continuïtat del Gran Premi de Fórmula 1, ja que la prova estava assegurada per diversos contractes. 

El procediment en el Tribunal de Comptes és paral·lel i diferent de la causa que se segueix en el jutjat d'instrucció número 2 de València.

next