Diari La Veu del País Valencià
Foc i festa a Canals en honor a Sant Antoni Abat

Com cada any, se celebren a Canals les festes en honor al seu patró, Sant Antoni Abat, declarades d’Interés Turístic Autonòmic des de l’any 2008. Es duen terme els dies 16,17 i 18 de gener. Els tres dies de commemoració al patró s’inicien amb la crema de la Foguera. La jornada comença amb un vítol i el lliurament de la bandera als festers. Des d’un balcó de l’ajuntament, la Festera de Gràcia convida el poble i els forasters a participar en les festes i llança el primer crit d’alegria.

Tot seguit, l’alcalde lliura als festers la senyera de Sant Antoni després de fer-la baixar des del balcó. Llavors els festers la prenen i fan un altre víctor. D’una banda hi ha fester anomenat ‘el Bandera’ es fa càrrec de la custòdia de la senyera de Sant Antoni durant els tres dies de festa. De l’altra, l’altre fester Major, ‘el Curiós’, que se l’anomena així perquè antigament duia les bótes del vi pera a oferir-ne als llauradors que eixe dia treballaven els camps. Acaben els actes matinals amb l’ofrena de flors i fruits al patró i la missa de Gràcia.

Per últim, a les 20.30 hores s’inicia el ritual de l’encesa de la foguera. Una celebració litúrgica que es posa en marxa amb el cant dels salms i que acaba amb la parròquia entonant l’himne de Sant Antoni. Tot seguit, es dóna foc als festers i les autoritats i tots ixen a la plaça Major. A les 21 hores es comença a cremar la gran pira de llenya massissa, díhuit metres d’altura i forma cònica. A primera hora del matí del dia 17 les brases de la foguera serveixen les colles de joves per a torrar carn i fer el primer esmorzar.

El dia 17 de gener és Sant Antoni, el dia religiós. A primera hora hi ha ‘despertà’ i cercavila; després es reuneixen festers i autoritats i tots van al temple per a assistir a la missa solemne que celebren. En acabar la missa es fa el tradicional repartiment de pa beneït i el matí conclou amb la disparada de la ‘mascletà’. A les huit de la nit té lloc la processó general.

Finalment, el 18 se celebra el que es coneix com a Dia dels Parells. S’anomena així perquè antigament eixe dia es dedicava a llaurar a parells les terres de Sant Antoni. Pel matí, es beneeixen els animals i els dos festers principals, ‘Bandera’ i ‘Curiós’, ixen en cavalcada pel poble repartint jocs i regals. És tradició convidar els amics, en cada casa, a pastes i mistela. A boqueta nit els festers arriben a la plaça Major i fan les Voltes: tres voltes a l’església fins a esgotar les provisions. Acaba la festa entrada la nit amb un Dinar de Cassoles en què es menja arròs al forn i es conclou tot amb els focs d’artifici.

Comparteix

Icona de pantalla completa