Diari La Veu del País Valencià
Puig assegura que el Consell garantirà l’atenció sanitària universal en tots els centres públics

El president de la Generalitat, Ximo Puig, ha garantit que qualsevol persona que vaja a un centre de salut o hospital públic valencià serà atés i “no se li cobrarà cap factura”. Així de contundent s’ha manifestat el cap del Consell deprés de fer-se pública la resolució del Tribunal Constitucional que anul·la el decret d’atenció sanitària universal, aprovat al juliol de 2015 i contra el qual va recórrer el govern espanyol. “Igual que vam fer quan es va posar en dubte el copagament sanitari volem transmetre un missatge clar i tranquil: en la Comunitat Valenciana totes i totes tenim dret a la sanitat pública ara i en el futur”, ha emfasitzat Puig.

En aquest sentit, el president de la Generalitat ha assegurat que ja s’està treballant en l’instrument jurídic necessari per a complir amb el dret de la sanitat pública. “Deixar fora de la sanitat pública més de 21.000 persones és simplement un exercici d’inhumanitat”, ha qualificat Puig.

Així mateix, el cap del Consell ha lamentat la utilització que l’executiu de Mariano Rajoy està fent de la Constitució. “Fa servir una interpretació regressiva de la Constitució, tant pel que fa del concepte de l’Estat autonòmic, com dels drets”, ha criticat Puig, tot subratllant que el govern d’Espanya utilitza la via judicial per a defendre “posicionaments jurídics injustificats”.

Finalment, Puig ha manifestat que la sentència del Constitucional palesa la necessitat d’un nou pacte constitucional que blinde l’esperit de la Constitució. “És evident que s’ha de reforçar l’Estat federal i autonòmic enfront de la recentralització que pretén el govern d’Espanya i que aquesta sentència avala. El govern amb les seues decisions trenca l’esperit constitucional compartit amb la ciutadania. Ningú no pot entendre que es quede fora de l’atenció sanitària pública de la nostra Comunitat”, ha expressat.

Des d’aquesta perspectiva, el cap del Consell ha demanat a Rajoy que ara en Nadal que “és quan es promouen els millors desitjos” pose fi al decret de retallades sanitàries.

Comparteix

Icona de pantalla completa