Diari La Veu del País Valencià
La Diputació de València aprova un pressupost de 473 milions pensat per a atendre les persones

La Diputació de València ha aprovat aquest dimarts, en el ple ordinari de desembre, el seu pressupost per a 2018, que ascendeix a 472,9 euros i que creix en 38 milions –un 9%– respecte al de 2017. Aquests comptes han tirat endavant amb el vot a favor dels quatre grups que formen l’equip de govern –PSPV, Compromís, Esquerra Unida i València en Comú– i del diputat de No Adscrits José Enrique Aguar, l’abstenció de Ciutadans (Cs) i el rebuig del PP.

L’executiu de la institució provincial, que ha destacat el caràcter “social” del pressupost, ha ressaltat que aquest s’ha elaborat “sense desigualtats” entre municipis i ciutadans i que el seu objectiu és “atendre i rescatar persones amb independència de la localitat en la qual residisquen”. Així, ha subratllat que els comptes de 2018 acaben “amb els convenis singulars” en favor de “l’objectivitat” en el repartiment d’ajudes i que prevalen “l’autonomia” dels 266 ajuntaments i alcaldes de la demarcació.

El pressupost té com a principals objectius “l’atenció a les necessitats socials, la millora del finançament als municipis, l’autonomia dels ajuntaments a l’hora de decidir la destinació dels seus recursos, la contenció del deute i l’equilibri econòmic, l’eficiència en la gestió i la simplificació de tràmits”.

Així ho ha indicat el president de la Diputació i representant del PSPV, Jorge Rodríguez; la vicepresidenta primera i membre de Compromís, María Josep Amigó, i els també vicepresidents Rosa Pérez, representant d’EU, i Berto Jaramillo, portaveu de València en Comú, en la roda de premsa que han oferit abans del ple per a donar a conèixer detalls del pressupost de 2018.

Rodríguez ha considerat que els comptes reflecteixen “l’estabilitat”, “pluralitat”, “responsabilitat” i “prudència” de l’executiu que presideix i ha valorat que s’han presentat i aprovat “dins del termini i en la forma escaient”. Ha afirmat que el seu equip ha aconseguit, “un any més, quadrar el cercle” i així aconseguir “un augment de la inversió pròpia i de les transferències directes als ajuntaments –rebran 25 de cada 100 euros del pressupost–, ser més eficients i rebaixar el deute heretat”.

Respecte al deute, el president ha assenyalat que la seua reducció s’ha aconseguit gràcies a “una gestió prudent” i al fet “d’haver acabat amb el clientelisme i les fanfarronades que van guiar la presidència de la Diputació” en mandats anteriors. Així mateix, ha assenyalat que el deute “baixarà fins als 133 milions d’euros al final de 2017, enfront dels 266 milions de 2014 –a final d’enguany se situarà en un 35% sobre els ingressos i en 2018 es preveu que estiga en un 30% enfront del 75% que marca l’Estat”.

Del total del pressupost del pròxim any, 159 milions es destinen a benestar social, sanitat, educació, joventut i esports; 84,3, a cooperació i assistència a municipis i comarques; 65,1, a la xarxa de carreteres i a la gestió i conservació del patrimoni; 60,2, a prevenció d’incendis i medi ambient; 45,2, a hisenda, gestió tributària i amortització de deute; 36,1, a funcionament dels serveis generals i altres programes, i 22, a l’àrea de cultura”.

Jorge Rodríguez ha subratllat “l’increment de la despesa social”, amb un augment d’uns 3 milions d’euros per a serveis bàsics, al mateix temps que ha apuntat que es contribueix a “consolidar” el Fons de Cooperació Municipal amb 20,6 milions que se sumaran a la partida, de la mateixa quantitat, que aportarà la Generalitat. Igualment, s’ha referit als 35 milions destinats al Pla SOM de serveis i obres municipals.

Execució pressupostària

El responsable de la Diputació ha parlat també de “l’alt” nivell d’execució dels comptes de 2017, “un dels més alts dels últims anys”, i ha dit que quan acabe l’any serà del 75%, per sobre del 72,5 del de 2016 i del 68,3% del de 2015. Rodríguez ha agraït “el treball realitzat” pels diputats de l’equip de govern i la seua contribució per a elaborar els comptes del pròxim any, “valorant el que ens uneix” i posant per davant dels interessos partidistes “el servei als ciutadans”.

María Josep Amigó, per la seua banda, ha afirmat que el del pròxim exercici és “un pressupost just del qual s’eliminen els convenis singulars com a mètode per a subvencionar els municipis” i d’aquesta manera “l’amiguisme en el repartiment d’ajudes”. Ha reiterat el caràcter “social” dels pressupostos i la seua voluntat de “rescatar persones”, alhora que ha valorat l’augment del 30% per a serveis socials municipals –aquest programa compta amb 12,2 milions. També ha assenyalat que aquests comptes serveixen per a “unir esforços entre administracions” i “eliminar desigualtats” entre localitats.

Rosa Pérez ha coincidit amb els seus companys de govern a assenyalar que el de 2018 és un pressupost “just” pel que fa al repartiment dels diners entre pobles i ha insistit a destacar “l’autonomia” municipal que persegueix. Així mateix, ha destacat que contribueix a “millorar les condicions de vida de les persones” amb la seua “aposta pels serveis socials” i a la “dignitat” amb l’augment de la partida de memòria històrica.

Per últim, Berto Jaramillo, que també ha ressaltat el caràcter “social” dels comptes, ha expressat la “satisfacció” de la seua formació pel tarannà del pressupost, que posa “les persones en primer lloc” i per “aprofundir en l’autonomia municipal i en la transparència de la gestió”.

Comparteix

Icona de pantalla completa