Diari La Veu del País Valencià
Marina Albiol afirma que ha defensat a Brussel·les les problemàtiques a què el Consell o ha donat resposta

La portaveu d’Esquerra Unida (EUPV) al Parlament europeu, Marina Albiol, ha indicat que la delegació d’aquesta formació a Brussel·les ha gestionat durant 2017 prop d’un centenar d’iniciatives relacionades amb el País Valencià, al voltant de 40 preguntes i interpel·lacions a la Comissió Europea i més d’una desena de peticions al Parlament Europeu, entre altres actuacions.

L’eurodiputada ha fet balanç de l’activitat d’EUPV a l’Eurocambra i ha subratllat que la formació ha traslladat a les autoritats europees qüestions com l’infrafinançament valencià, el tancament de la central nuclear de Cofrents, les dificultats del sector agrícola, els efectes del tractat comercial amb el Canadà (CETA) en l’economia valenciana, la defensa dels espais naturals i les polítiques contra el canvi climàtic.

“Hem defensat al Parlament europeu els interessos dels valencians en aquells temes en els quals el govern de la Generalitat Valenciana no ha donat una resposta ferma i eficaç”, ha explicat Albiol, segons un comunicat d’EUPV.

La parlamentària ha destacat que “hi ha aspectes que no semblen estar a l’agenda del govern del Botànic i que són urgents i necessaris per al futur immediat de la ciutadania”. “Des d’Esquerra Unida hem d’aprofitar la posició a l’Eurocambra per a impulsar-los”, ha afirmat.

Albiol ha assenyalat que 2017 “ha sigut un any molt intens al Parlament, protagonitzat per temes com el Brèxit, la gestió criminal de l’arribada de migrants i també l’impuls als tractats comercials fets a mesura de les grans corporacions, com el CETA”.

En aquest sentit, EUPV ha dut a terme “en tot moment una política de defensa de les llibertats i els drets de la ciutadania enfront dels poders que promouen unes polítiques d’imposició de la pobresa i la desigualtat”.

Infrafinançament i desequilibri territorial

Pel que fa a qüestions de l’agenda valenciana, Albiol ha traslladat a l’Eurocambra l’infranfinançament del País Valencià. “Estem convençuts que les autoritats europees tenen molt a dir, perquè entre els principis fundacionals de la Unió Europea hi ha la cohesió i l’equilibri territorial. L’actual situació que patim precisament fomenta i incideix en un desequilibri”, ha subratllat.

Al llarg de l’any, la formació d’esquerres ha treballat “pel tancament de Cofrents”, “una central que va ser dissenyada per a 40 anys de vida útil i que ha de cessar la seua activitat en complir-se aquest temps”. “En cap cas s’ha de prorrogar la seua vida útil com preveu l’empresa propietària, Iberdrola, creant un risc gravíssim”, ha lamentat. En aquesta línia, Albiol s’ha posat en contacte amb l’agència europea Euratom “per a denunciar els successius incidents que ha patit la central els últims mesos”

Agricultura i Medi Ambient

En matèria d’agricultura, la parlamentària ha defensat la reciprocitat en els controls fitosanitaris dels productes locals respecte a les importacions, i ha alertat dels efectes que els grans tractats econòmics tindran sobre el sector agrícola tradicional.

La defensa del medi ambient ha centrat gran part de les iniciatives d’Esquerra Unida en l’Eurocambra: “D’una banda, denunciant i tractant de frenar les constants agressions al patrimoni mediambiental i en zones protegides. D’una altra, reclamant a les autoritats europees que insten el govern valencià a avançar en vertaderes polítiques contra el canvi climàtic”, ha recalcat.

Finalment, una altra de les àrees en què s’ha centrat l’acció política durant 2017 ha sigut la defensa dels drets i llibertats. “Lamentablement, molt a sovint hem de traslladar a Europa casos de violació de drets bàsics, que en teoria estan emparats tant per la legislació estatal com per l’europea”, ha criticat. En concret, la formació ha intercedit tant pels “drets laborals, més amenaçats que mai amb casos flagrants després de les reformes laborals, com pels drets lingüístics de les persones valencianoparlants, així com en casos de discriminació per raça o orientació sexual”, ha conclòs.

Comparteix

Icona de pantalla completa