Diari La Veu del País Valencià
Cs acusa la Diputació de València de falta d’esperit nadalenc per programar una exposició sobre la mort

La síndica de Ciutadans (Cs) a la Diputació de València, Mari Carmen Peris, va retreure en el ple de la corporació del passat dimarts que la Diputació de València tenia una manca d’esperit nadalenc per haver programat durant aquestes dates una exposició al Museu Valencià d’Etnologia sobre la mort. La mostra s’ha presentat aquest dimecres a la sala II ubicada a la Beneficiència, on el diputat de Cultura, Xavier Rius, ha apel·lat a la independència del director Francesc Tamarit per a gestionar les programacions. “Done la cara i no m’espolse la responsabilitat –ha dit Rius–, però vull fer pública l’enhorabona al director i a la comissària”, ha defensat el diputat.

En el ple de la Diputació de València d’aquest dimarts, Mari Carmen Peris va indicar que ella encara era “tradicional”, una persona a qui li encanta el Nadal i anar als museus i que “hi haja un toc nadalenc”, va explicar la síndica de Cs. Peris va demanar a Xavier Rius que “s’imbuïsca de veres de l’esperit nadalenc” per a així “tindre una programació on puguem dur els nostres fills”. En el seu torn, el diputat responsable dels museus de la Diputació de València va respondre que prendria nota de les recomanacions per a quan siga director d’un museu.

Carregant el vídeo…

Aquest dimecres, Xavier Rius ha defensat la independència dels responsables dels espais dependents de la Diputació de València per a “gestionar les programacions”, apel·lant així a l’absència d’ingerència política en la presa de decisions sobre els continguts i temàtiques exposades i la llibertat d’expressió. En aquest sentit, ha recordat les trobades al voltant sobre què pot dir i que no pot dir un museu, unes xarrades que va acollir a principis de temporada la Institució Alfons el Magnànim, on s’abordaven els entrebancs i prejudicis que frenen que certes temàtiques no tinguen acollida als murs dels museus.

Rius ha volgut remarcar la seua confiança en els responsables del Museu Valencià d’Etnologia. Amb això, “done la cara i no m’espolse la responsabilitat, però vull fer pública l’enhorabona al director i la comissària per l’exposició”, una mostra que el diputat de Cultura ha recordat que pretén fer reflexionar sobre la mort ritualitzada, “una realitat que estava de plena actualitat fins fa unes dècades”.

Per la seua banda, el director del museu, Francesc Tamarit, ha defensat els motius pels quals Imatges de la mort pot tindre cabuda al Museu Valencià d’Etnologia. Primer, pel vincle antropològic, “que és allò al que nosaltres prestem atenció”, ha dit Tamarit; segon, perquè “ara als xiquets els hem de protegir de la mort” i, en Nadal, ha recordat, també es parla de la mort, i ha citat Herodes i l’assassinat dels xiquets que recull la Bíblia. “Alguns voldrien que parlàrem de ‘Truco o Trato’, en comptes d’ànimes i difunts. I que ho férem només l’1 de novembre”, ha retret el director del Museu, qui ha sentenciat que fer aquesta exposició durant les festes de Nadal “no és cap provocació”.

En el mateix sentit s’ha expressat la comissària, Virginia de la Cruz Lichet, qui ha assegurat que l’exposició “no vol apropar-se a allò macabre”.

Comparteix

Icona de pantalla completa