La Unió de Llauradors critica qui fa "campanyes electorals" a costa de la plaga de 'Xylella fastidiosa'

L'organització agrària demana que s'actue contra el bacteri per a evitar la "italianització" de la malaltia
/ València
20 desembre 2017 01:00h
Concentració a la partida del Camí Blanc, al Castell de Guadalest, per a impedir que Tragsa triture els arbres d\'una finca.

El portaveu de la Unió de Llauradors i Ramaders a Alacant, Juan Miguel Montaner, ha criticat aquest dimecres que hi haja qui "es fa les campanyes electorals" amb les "misèries dels agricultors". "És terrible arrancar els arbres, però en aquesta vida no val tot per a guanyar vots", ha denunciat respecte als posicionaments i declaracions sobre Xylella fastidiosa.

Montaner ha fet aquestes declaracions en una compareixença pública en què també hi era el secretari general de la Unió, Ramon Mampel, qui ha exigit "sentit comú" a les administracions perquè "posen el dit en la nafra, treballen i indemnitzen prompte" els agricultors afectats. "És un problema d'Estat", ha afirmat el dirigent, que ha indicat que cal estudiar Xylella fastidiosa multiplex, que és la que afecta les comarques valencianes. 

Sobre aquest tema, ha recordat que la Unió Europea va destinar 10 milions d'euros a indemnitzacions. Mampel ha lamentat que "s'han vist un poc més beneficiats els viveristes que els agricultors" i ha recordat que les indemnitzacions són de 19 euros per ametler de menys de 2 anys, 28 euros per als que tenen de 3 a 28 anys, 19 euros per als que tenen més de 28 anys i 13 euros pels arbres que tenen més de 40 anys.

Evitar la "italianització"

La Unió ha reclamat a les administracions que s'actue contra el bacteri que està afectant un centenar de parcel·les d'ametlers a les comarques de la Marina Baixa, la Marina Alta i el Comtat, per a evitar que s'"italianitze" la situació. Així, han recordat que Itàlia no va abordar l'afecció i ara té infectats 20 milions d'arbres i 120 quilòmetres quadrats en la zona "de la bota" del sud de la península italiana.

next