Educació i À Punt signen un conveni per a garantir la cobertura de la cultura i la pilota

Una comissió tècnica de seguiment vetllarà perquè els mitjans de comunicació públics complisquen l'acord de col·laboració entre la conselleria i el CMCV
/ València
21 desembre 2017 01:00h

La conselleria d'Educació, Investigació, Cultura i Esport ha estat el primer departament del govern valencià que ha establert un acord amb la Corporació Valencià de Mitjans de Comunicació. El conveni, que s'ha signat aquest dijous al Centre del Carme, vol garantir que els sectors culturals, els investigadors, els projectes educatius i els esportistes, amb especial atenció a la Pilota, tinguen presència en À Punt. No només en la nova televisió pública, sinó, com ja s'està fent, també en la ràdio i la web del mitjà de comunicació públic.

L'acord de col·laboració, que arriba tant sols deu dies després de l'inici de les emissions de la ràdio d'À Punt Mèdia, facilitarà a les dos institucions "treballar de manera coordinada per al bé del poble valencià", ha destacat el conseller Vicent Marzà. Eixos beneficis redundaran en la societat en tant que, per exemple, els xiquets podran accedir a continguts, com ara dibuixos animats, en valencià i que, a més a més, podran "veure-ho amb normalitat", ha destacat el conseller. El conveni, més enllà d'establir un exemple lingüístic per als menuts, més enllà de les aules, també es presenta com un altaveu a través dels diversos canals de la CVMC per als sectors culturals, els investigadors i els esportistes, ha emfatitzat Marzà.

Per a vetllar que les línies del conveni es duen a terme es crearà una comissió tècnica de seguiment. Mentre que, per altra banda, l'acord té una durada de quatre anys. De moment, no s'han concretat els percentatges de presència de les quatre àrees que gestiona la conselleria, però sí que s'ha posat com a rellevant que À Punt –que començarà en primavera, ha tornat a indicar la directora de l'ens, Empar Marco– dedicarà especial atenció als projectes d'arts escèniques produïts sota el segell de Teatre del Poble Valencià, així com els espectacles més destacats que impulsa l'Institut Valencià de Cultura i també donarà cobertura als Premis de la Generalitat, com ja va avançar aquest diari el passat mes de novembre. També tindrà una presència destacada la pilota valenciana.

Àmbits destacats de la graella

Tant la ràdio i la web com la televisió han de crear uns referents educatius mediàtics per als xiquets i visibilitzar les bones pràctiques educatives a través de projectes educatius exitosos. Allotjant aquests materials a la web s'aconseguirà crear una mena de repositori que serà útil tant per als  docents com per a les famílies, ha destacat Marzà, qui ha posat de manifest que La Colla, un dels espais infantils que acull la web, ja està treballant en aquest sentit, sobretot pel que fa a l'aprenentatge de diferents llengües com l'anglés i el valencià.

Pel que fa als investigadors valencians, el conseller ha pregat que aquests han d'aparéixer en les pantalles i ha posat l'exemple del Laboratori de l'Agència Espacial que hi ha al País Valencià i que segurament molta gent desconeix que està ací. Això "estaria bé que la gent ho conguera", ha dit el conseller.

La cultura ha sigut un dels drets bàsics de la societat que més pes està tenint en la ràdio pública valenciana, un minutatge en les ones que "és important per als sectors", ha destacat el conseller, però que també ha d'estar a les pantalles dels televisors. Per això, "tot allò que subvencionem tindrà presència en À Punt", ha manifestat. Especialment els nous premis de la Generalitat que vindran el 2018 i les produccions sota el segell de Teatre del Poble Valencià, ja que pot servir per a "reconéixer eixe star system que hauríem de tindre", ha afegit el conseller. Cal recordar que el musical que es pot veure aquest Nadal al Teatre Principal, Tic-Tac, de Carles Alberola, Pascual Alapont i Rodolf Sirera, va estar enregistrat per les càmeres d'À Punt per a poder-lo emetre quan comencen la televisió.

En aquest sentit, el president de la CVMC, Enrique Soriano, també ha concretat que els informatius tindran un espai per a la cultura, més enllà del que puga ocupar en la programació. També ha destacat que s'està treballant per a tancar els treballs al voltant de l'arxiu audiovisual dels mitjans públics.

À Punt tractarà amb estima la pilota, però també l'esport de base i amb perspectiva de gènere per tal de visibilitzar les esportistes que han obtingut "grans resultats" però assoleixen les seues fites fora dels focus mediàtics.

Balanç de les emissions

Per la seua banda, la directora d'À Punt, Empar Marco, ha destacat que l'inici de les emissions de la ràdio i la posada en funcionament de la web han estat "esperançadors". I, tot i que no compten amb dades d'audiència, el començament ha estat "molt millor del que pensàvem". També ha destacat la "boníssima" interacció a les xarxes.

La televisió, com ha incidit en altres ocasions Empar Marco, estarà "segur" en primavera. Ara per ara, no pot donar una data concreta perquè, entre altres qüestions, "les borses van lentes".

Enrique Soriano també ha indicat que des de la CVMC tenen constància de la impugnació de les borses de treball temporal per a À Punt per part de la Unió de Periodistes, encara que "no tenim coneixement del contingut", ha indicat el president. Soriano ha manifestat que estan segurs que la convocatòria es va fer d'acord amb el dret i, per tant, "no hem errat en la constitució de les borses". El president del CVMC espera poder incorporar el personal necessari per a ampliar el funcionament de la web i la ràdio i posar en marxa la televisió.

next