Diari La Veu del País Valencià
El Botànic renova el seus vots després de la crisi dels pressupostos

Les demandes expressades per Podem abans de donar suport als pressupostos s’han plasmat en un document signat aquest migdia pels líders polítics dels signataris del pacte que va permetre el canvi al País Valencià. El president de la Generalitat, Ximo Puig; la vicepresidenta, Mónica Oltra, i el secretari general de Podem, Antonio Estañ, han acordat que el Consell afavorirà “una major llegibilitat i accessibilitat de la ciutadania als comptes públics” i al seu “control”; una “rendició de comptes públics a través de la compareixença” trimestral del conseller d’Hisenda i “la remissió” a les Corts dels estats d’execució del pressupost”, i el compromís que les partides destinades a polítiques socials es complisquen fil per randa.

Estañ i Oltra han coincidit en el fet que el document ha de servir per a “blindar” el pacte. Amb aquesta expressió, el líder de Podem ha fet especial esment al compromís de compliment de les polítiques, mentre que Mónica Oltra s’ha referit especialment a la fortalesa de l’aliança, sobretot “coEls pressupostos per al pròxim exercici contemplen 19.956 milions d’euros, la qual cosa suposa un increment del 12,6% respecte als comptes de 2017, dels quals 15.224,1 milions, un 6,7% més, són per a despesa no financera. Un any més, arrepleguen els 1.325 milions “reivindicatius” en compensació per la infrafinanciación, la qual cosa ha valgut a PP i Cs per a qualificar novament els comptes de “irreals” i “fictícies”.

Si ben PSPV i Compromís no van dubtar des del primer moment a defensar aquests pressupostos “digníssims” per a continuar “millorant la vida de la gent i engegar el teixit productiu”, Podemos no va mostrar especial entusiasme, ja que malgrat admetre que va haver-hi avanços en les negociacions durant l’elaboració dels comptes, va matisar que eren “insuficients” per la “falta de concreció del Consell en algunes mesures que plantejaven”.

Així, van indicar llavors que no estaven en disposició de donar el seu vot a favor, encara que van apel·lar al diàleg parlamentari per a aconseguir els avanços que la formació habitada s’havia marcat per a seguir avançant en la senda del Acord del Botànic. Finalment, durant la tramitació han sigut incorporades al text nombroses de les seues propostes, la qual cosa ha permès que hagen donat el seu beneplàcit a la llei de pressupostos.ntra forces externes” al Consell.

Segons Oltra, la signatura demostra que el Botànic és “a prova de bombes”. El president Puig ha agraït a Antonio Estañ “l’actitud positiva de posar per damunt l’interés general al partidista” i ha donat valor al fet que el País Valencià siga “la primera comunitat autònoma a aprovar els pressupostos”, a diferència, per exemple, dels comptes de l’Estat, “prorrogats” per Mariano Rajoy.

Ningú es refia de ningú

El PPCV ha criticat de seguida el document perquè, a parer del diputat Rubén Ibáñez, “porta el control dels pressupostos als despatxos i no a l’hemicicle”, on el Consell hauria de rendir comptes als ciutadans. Ibáñez ha ironitzat al voltant de la necessitat de signar un document per a garantir el compliment del pacte. “Ningú es refia de ningú”, ha conclòs el portaveu popular.

Pressupostos aprovats

Les Corts han aprovat els pressupostos en la seua darrera sessió de l’any. Els comptes sumen 19.956 milions d’euros, un 12,6% respecte més que en 2017. La despesa no financera arriba als 15.224,1 milions, un 6,7% més. Un any més arrepleguen els 1.325 milions “reivindicatius” en compensació per l’infrafinançament, qualificats pel PPCV i Ciutadans com a “irreals” i “ficticis”.

PSPV i Compromís no van dubtar des del primer moment a defensar aquests pressupostos “digníssims” per a continuar “millorant la vida de la gent i engegar el teixit productiu”, Podem no va mostrar especial entusiasme atés que, malgrat admetre que va haver-hi avanços en les negociacions durant l’elaboració dels comptes, va matisar que eren “insuficients” per la “falta de concreció del Consell en algunes mesures que plantejaven”.

Finalment, durant la tramitació s’han incorporat al text moltes de les seues propostes, la qual cosa ha permés que hagen donat el seu vistiplau a la llei de pressupostos.

Comparteix

Icona de pantalla completa