Diari La Veu del País Valencià
Diferències sobre la definició de valencià de l’AVL dins del CVC
Europa Press / València

El debat sobre la definició de valencià inclosa en el ‘Diccionari Normatiu Valencià’ (DNV) aprovat per l’Acadèmia Valenciana de la Llengua (AVL) ha tingut aquest dilluns ressò en el ple del Consell València de Cultura (CVC), on alguns consellers han expressat diferents punts de vista sobre la qüestió.

La discussió ha començat quan, al final de la sessió, el conseller Martín Quirós ha proposat que el CVC reenvie a l’AVL el dictamen que va realitzar sobre el valencià en 1998 i que al seu parèixer, “va pacificar la guerra de la llengua”. “I quan una cosa està ben feta, no es pot oblidar”, ha asseverat.

En aquest punt, ha intervingut el secretari del CVC, Jesús Huguet, qui ha precisat a Quirós que el ple no podia prendre cap decisió sobre la petició en no haver-se registrat i estar en mans dels membres amb 48 hores d’antelació, al mateix temps que li ha puntualitzat que el dictamen es va reeditar i va enviar de nou fa solament uns mesos a les institucions i diputats en les Corts. I ha postil·lat que no volia entrar en el debat de fons, encara que ha opinat que seria “ridícul i espuri”.

Qui sí ha demanat la paraula per a pronunciar-se sobre el tema ha sigut Glòria Marcos, qui ha recalcat que el CVC “no pot donar ànims als qui volen reviure la batalla dels símbols”. “No es pot tornar arrere en el passat perquè a algú li interessa revifar una polèmica sobre una cosa que ha de quedar en l’àmbit científic i universitari”, ha defensat.

Finalment, ha manifestat el seu parèixer Ricardo Bellveser, qui ha recordat que va ser durant sis anys integrant de l’AVL i que quan va deixar l’ens normatiu “el Diccionari anava ja per la ‘L’ o la ‘M’ “.

Bellveser ha trencat una llança per la labor que realitzen els seus antics companys, la majoria amb una reconeguda formació universitària i filològica, ha subratllat. Per açò, s’ha mostrat en desacord amb reexpedir el dictamen a l’AVL perquè seria “un recadet” que podria entendre’s com un qüestionament del seu treball.

“Demane que no posem en qüestió el treball d’altres institucions”, ha manifestat.

Comparteix

Icona de pantalla completa