Diari La Veu del País Valencià
Quines llengües es podran estudiar en la nova xarxa d’Escoles Oficials d’Idiomes?

La xarxa d’Escoles Oficials d’Idiomes sumaran per al curs 2018-2019 set nous centres als 17 existents fins ara; d’aquesta manera, l’oferta arriba als extrems del territori valencià i s’amplia a través de les seccions a les zones metropolitanes per a cobrir la demanda. Aquest dimarts, la Conselleria d’Educació, Investigació, Cultura i Esport va presentar les novetats introduïdes en l’aprenentatge de llengües al País Valencià que ateny no només el nombre d’EOI sinó també a la quantitat de places per a estudiar així com els recursos pedagògics que es posen a l’abast de la ciutadania a través d’Internet.

El passat mes de juliol es va produir el canvi d’imatge i el procediment de matrícula, que va començar a fer-se telemàticament i fins en tres dels idiomes que l’usuari volguera estudiar. En el curs 2016-2017 ja es van implementar novetats pel que fa a les EOI, com ara un augment d’hores de docència (de 4 a 4,5 setmanals); baixada de ràtios (en els grups de primer del nivell A2), de 42 a 35 places; es va incloure la possibilitat d’examinar-se en setembre, i es va augmentar per al curs 2017-2018 l’oferta de llengües: èuscar, romanés i japonés, que, per al proper 2018-2019, es veurà novament incrementat.

Pel que fa a la formació del professorat en llengües, la conselleria va posar en marxa, a través de la direcció general de Política Lingüística, diferents programes per a atendre els reptes que planteja l’educació plurilingüe, com ara el Pla Integral d’Aprenentatge de Llengües per al Professorat (PIALP) –destinat a la formació d’anglés per al professorat valencià a l’estranger– que passarà de les 600 places del 2017 a les 1.000 places en estiu del 2018. I, per altra banda, el Pla de Xoc de Formació Lingüística a les Escoles Oficials d’Idiomes, on en aquest curs hi ha més de 7.000 docents estudiant –uns 5.000 matriculats en anglés i més de 2.000 en valencià. Amb l’objectiu de consolidar el pla, l’oferta es reforçarà amb la creació de 2.030 noves places d’anglés i 530 de valencià per al curs 2018-2019, de manera que s’arribarà quasi a les 13.000 places.

A banda dels nous EOI, el curs 2018-2019 es fregaran les 100.000 places per a estudiar idiomes a qualsevol del centres que configuren el mapa. Per a la ciutadania n’hi haurà vora 85.000, és a dir, seran ordinàries en diferents nivells i idiomes, ja que l’any vinent se sumaran 3.940 places noves. També s’han creat 400 grups específics d’aprenentatge oral.

Pel que fa a les novetats pedagògiques, al programa pilot a Internet per a aprendre angles i valencià s’afegeix la posada en marxa d’una Mediateca, oberta a tota la ciutadania independentment que aquesta estiga matriculada o no en una EOI. Amb un carnet, l’usuari tindrà dins de la Mediateca accés als materials de vídeo i àudios de les EOI i a l’assessorament lingüístic.

L’implementació de les noves mesures ha dut aparellat un creixement de les plantilles docents. Des del 2015 fins ara, s’han contractat 95 professors més (un 15% més) i, per tant, el gruix de professorat que treballarà en el nou mapa d’EOI se situa el 2017 en els 713 docents (618 n’eren el 2015).

On estan les EOI?

El mapa de les EOI al País Valencià constarà d’un total de 24 centres a partir del curs 2018-2019. Als 17 actuals, se sumen amb els de l’EOI de la Plana Baixa a Vila-real, l’EOI del Maestrat a Vinarós, l’EOI Quatre Carreres i L’EOI de Benicalap (totes dues a València), l’EOI de Torrent i el de Paterna (a l’àrea metropolitana de la ciutat de València) i l’EOI de Sant Vicent del Raspeig.

Això no obstant, algunes Escoles Oficials d’Idiomes compten amb delegacions, les anomenades Seccions, és a dir, una mena de subseus que ofereixen a determinades poblacions l’oferta d’aprendre algunes llengües. És el cas de l’EOI de Castelló de la Plana (que fins ara era l’únic centre per a totes les comarques del nord) i que compta amb les extensions a Almassora, Borriana, Nules, Onda, Sogorb, la Vall d’Uixó, a més de les de Vila-real i Vinarós, que en el proper curs tindran plena independència i es convertiran en Escoles Oficials d’Idiomes. L’EOI de Quart de Poblet compta amb seccions a Manises, Xirivella, Aldaia, Paiporta i Torrent, però aquesta darrera passarà a ser també una EOI de ple dret a partir del proper curs.

També l’EOI de Xàtiva té l’aulari d’Aiora i el d’Ontinyent i l’EOI de Gandia, que compta amb seccions a Oliva, Cullera i Sueca; com també passa amb l’EOI de Llíria, que té les seccions de Bètera i la Pobla de Vallbona, i l’EOI de Sagunt, que compta amb l’aulari de Massamagrell.

Les Seccions també s’ampliaran per al curs 2018-2019, com va indicar la conselleria aquest dimarts. Així, a la ciutat de València, a més de les tres EOI que hi prestaran servei el proper curs, hi haurà dues seccions més: al districte de Rascanya (amb seu a l’IES Rascanya) i al de Tres Forques (amb seua a l’IES el Cid). Altres ciutats que també tindran delegació seran Morella, Elx (amb seu a l’IES l’Assumpció, encara que la ciutat il·licitana compta amb una EOI) i Rojals, que serà depenent de l’EOI de Torrevella.

Quines llengües es poden aprendre?

Els catorze idiomes que ofereixen actualment les EOI valencianes (alemany, anglés, àrab, espanyol, èuscar, francés, grec, italià, japonés, portugués, romanés, rus, valencià i xinés) s’implementen el pròxim curs amb la incorporació de tres idiomes més: neerlandés, finés i polonés.

L’oferta es completa amb idiomes que no s’oferien en algunes EOI, com és el cas d’Alacant, on es podrà estudiar èuscar i japonés. Aquest segon idioma també s’oferirà a Elx, i a Torrevella s’incorporarà el rus. A Castelló de la Plana s’afegeix l’èuscar i a Aiora es reforçarà l’oferta de valencià.

Comparteix

Icona de pantalla completa