De la dansa de 'Mulïer' al cant d'Ausiàs March: el Principal i el Rialto donen veu als autors valencians

El cicle 'Mestres de la paraula' durà fins als teatres públics obres de dramaturgs com Gerardo Esteve, Chema Cardeña i Paco Zarzoso
/ València
27 desembre 2017 01:00h
L\'IVC continuarà amb la seua campanya d\'abonaments a 40 euros per a cinc espectacles i 30 euros per a tres.

L'Institut Valencià ha programat per al primer trimestre del 2018 fins a 18 propostes d'arts escèniques que ocuparan el Teatre Principal i el Rialto de gener a març de l'any vinent.

Així, el Teatre Principal inicia l'any amb tres propostes de dansa amb denominació d'origen valenciana. Estrenarà la versió per a sala de Mulïer, un impactant espectacle de la companyia Maduixa amb dos premis Max: el de Millor Espectacle de Calle i el de Millor Composició Musical. A més, els amants de la dansa contemporània podran gaudir de Lluita, l'espectacle de la companyia Titoyaya Dansa, coproduït amb el Institut Valencià de Cultura, així com de Man Ray, una coproducció del Mercat dels Flors, Festival Grec, Institut Valencià de Cultura, Sagunt a Escena i Taiat Dansa.

Després d'aquest cicle de dansa, el Principal acollirà quatre propostes del millor teatre estatal i internacional, amb obres com La tendresa, escrita i dirigida per Alfredo Sanzol, o Açò no és la casa de Bernarda Alba, una proposta multidisciplinària de Carlota Ferrer a partir del clàssic de Lorca amb, entre uns altres, Eusebio Poncela i Ígor Yebra. També s'escenificaran Així que passen cinc anys, de la mà de Ricardo Iniesta i la companyia Talaia, i La tristesa dels ogres, una coproducció del Teatre Lliure, Teatres del Canal i el Teatre Nacional de Bruxelles-Wallonie, amb text i direcció d'un dels més importants innovadors del teatre europeu: Fabrice Murgia.

Per la seua banda, el Teatre Rialto acollirà diverses propostes de dramatúrgia viva valenciana començant pel cicle 'Mestres de la paraula', amb les propostes de tres autors fonamentals del teatre valencià contemporani com Gerardo Esteve, Chema Cardeña i Paco Zarzoso, amb Lleugers de llenguatge, L'estada i Ultramarins, respectivament.

Els seguirà la reposició d'Els quatre genets de l'apocal·lipsi, produïda per l'Institut Valencià de Cultura i basada en la famosa novel·la de Blasco Ibáñez amb versió de Juli Disla. Durant la Setmana de la Dona, el Rialto exhibirà Les solidàries, un espectacle de la companyia A tiro hecho, escrit per Patricia Pardo i dirigit per Carla Chillida.

La millor música valenciana també estarà present al Teatre Principal amb el concert de comiat de Paco Muñoz, la presentació en directe de l'últim disc de Sènior i El Cor Brutal i l'actuació de Dani Miquel, que oferirà un concert per a tots els públics en el qual presentarà el seu disc De per.

Per la seua banda, el Teatre Rialto ha programat el recital de Carles Dénia Cant espiritual, a partir dels versos d'Ausiàs March.

Durant aquest trimestre, l'IVC continuarà amb la seua campanya d'abonaments a 40 euros per a cinc espectacles i 30 euros per a tres, adreçats a menors de 35 anys. Aquests abonaments específics per al Teatre Principal i Rialto de València s'emmarquen dins de la iniciativa de l'Abonament Cultural Valencià, promoguda per la Conselleria d'Educació, Investigació, Cultura i Esport, amb la qual els compradors dels abonaments podran desgravar-se el 21% del preu d'aquests en la declaració de la renda.

next